Adilcevaz'da ceviz hasadı başladı

Bitlis yöresinde yetişen, tane büyüklüğü ve doyumsuz lezzetiyle kaliteli ceviz çeşitleri arasında önemli bir yer tutan Adilcevaz cevizinin hasadı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
BİTLİS  - Bitlis yöresinde yetişen, tane büyüklüğü ve doyumsuz lezzetiyle kaliteli ceviz çeşitleri arasında önemli bir yer tutan Adilcevaz cevizinin hasadı başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyaca ünlü Adilcevaz ceviz hasadının başladığını bildirerek, 2011 yılı kış mevsiminin çetin, yaz mevsiminin de kurak geçmesinden dolayı bu yıl ceviz veriminde düşüş yaşandığını söyledi.
Birçok meyvede olduğu gibi cevizde de verimin bir yıl çok, bir yıl az olduğuna dikkati çeken Korkmaz, verimdeki düşüşün çiftçiye fiyatta artış olarak yansıdığını ifade etti.
Korkmaz, Adilcevaz cevizinin fiyatının, bu yılki verim düşüklüğü nedeniyle geçmiş yıllara oranla iki kat artacağını bildirerek, "İlçede ekonomik anlamda ürün veren 50 bin ceviz ağacından 4 bin ton ceviz elde ediliyor. Geçen yıl kilogramı 10 liradan satılan ceviz, bu yıl 20 lira civarında satılacak" dedi.
Adilcevaz cevizinin bir marka olduğunu ve bu markayı daha ileriye taşımak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Korkmaz, cevizin tescillenmesi için Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Adilcevaz Belediyesi'nin işbirliğiyle ortak bir çalışma yaptıklarını kaydetti.
Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy ise cevizin yoğun şekilde talep edildiğini, ancak bu talepleri karşılayamadıklarını bildirdi.
İlçenin ismiyle özdeşleşen cevizin, dünyada beli bir yer ve değer olmasından dolayı talep edildiğini dile getiren Göksoy, şunları kaydetti:
"Bazen ceviz bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü yoğun bir talep söz konusu. Adilcevaz cevizinin içi, aroması, yağ oranı, kabuğunun inceliği ve renginin albenisinden dolayı tüketiciler buna yöneliyor. İlçede daha fazla ceviz yetiştirmek için il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleriyle işbirliği halindeyiz. 3 yıldır aşılı ve sertifikalı ceviz yetiştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Belediye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İlçemizde cevizi geçmişte festivalle öne çıkarmıştık. Şimdi reçelini öne çıkarıyoruz. Vatandaşımızın taleplerine yetişemiyoruz. Bu nedenle ilçemizde cevizi daha da çoğaltmayı ve geliştirmeyi hedefliyoruz."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir