Anadolu yaban koyununa gurbet de yaramadı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, salgın hastalık nedeniyle neslinin tükenmesini engellemek için Karaman'daki yaşam alanından Malatya'nın Hekimhan ilçesindeki üretim istasyonlarına yerleştirdiği Anadolu yaban koyunları, burada da salgın hastalığa yakaland

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MALATYA - Yeter Erdine / Ramazan Taştaş - Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın salgın hastalık nedeniyle neslinin tükenmesini engellemek için Karaman'daki yaşam alanlarından Malatya'nın Hekimhan ilçesindeki üretim istasyonuna yerleştirdiği endemik bir tür olan Anadolu yaban koyunları, burada da salgın hastalığa yakalandı.
 
Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya Şube Müdür Vekili Abdullah Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Hekimhan ilçesi Yağca köyü mevkisine kurduğu Hekimhan Geyik ve Dağ Keçisi Üretim İstasyonu'nun memeli yaban hayvanı üretimi yaptığını söyledi.
 
İstasyonun endemik ve nesli tehlike altında olan türlerin korunması amacıyla 2005 yılında kurulduğunu anımsatan Koç, nesli tükenme tehlikesindeki türlerin salgın hastalıklardan korunması için bulundukları yörelerden alınarak bu istasyona getirildiğini belirtti.
Koç, istasyonun, Anadolu yaban koyununun korunması için de değerlendirildiğini ifade ederek, "İstasyonun böyle bir salgında hayvanların tamamının telef olmasını engelleme amacı var. Diğer taraftan av yaban hayatının zenginleştirilmesi, av turizmine katkıda bulunulması ve doğanın desteklenmesi amacıyla kurulmuş bir istasyon" dedi.
 
İstasyona ilk hayvanın 2005 yılı sonlarında getirilmeye başlandığını hatırlatan Koç, 70 hektarlık alana sahip istasyonda şu anda Anadolu yaban koyunu, ceylan ve yaban keçisi bulunduğunu söyledi.
 
"Anadolu yaban koyunu Türkiye'ye mahsus bir tür"
 
Karaman bozkırlarına has endemik bir tür olan Anadolu yaban koyununun, dünyada endemik olan 5 türün 15 önemli alt türünden biri olduğuna dikkati çeken Koç, şöyle konuştu:
"Bu tür sadece ülkemize mahsus, endemik bir tür. Paratüberküloz hastalığına maruz kalmış bir tür. Yaygın bir hastalıkla tamamının telef olmasını önlemek amacıyla Bakanlığımız Ankara Nallıhan ve Malatya Hekimhan'da kurulan üretim istasyonlarına hayvan nakilleri yaptı. Üretimlerine buralarda da devam ediliyor. İstasyonumuza 10 Anadolu yaban koyunu getirilmişti. Şu anda sahamızda 2 Anadolu yaban koyunu var. Bize gönderilenlerden 8'i ve yeni doğanlar salgın hastalık nedeniyle telef oldu. Bakanlığımız üniversitelerle ortak olarak bu hastalığın (paratüberküloz) tedavisiyle ilgili çalışmalara devam ediyor. Sonuçlar iyi. İnşallah daha da güzel olacak."
Koç, paratüberküloz hastalığının aşırı zayıflama, ishal ve deride değişimlerle kendini gösterdiğini anlatarak, "Daha sonra hayvan sürüden ayrılıyor. Tek başına yaşamaya, ölümü beklemeye başlıyor. Ve maalesef daha sonra takiplerimizde öldüklerini görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Anadolu yaban koyununun çok özellikli bir hayvan olduğunu aktaran Koç, "15-18 yaşlarına kadar yaşayabiliyor. Dişilerde boynuzu görülmeyen tek yaban koyunu türü. Bunların özellikle koku alma ve görme duyguları çok gelişmiş. Ön ayakları kısa olduğu için de çok hızlı koşabilen bir hayvan" diye konuştu.
Abdullah Koç, Anadolu yaban koyunu için en uygun bölgenin Karaman bozkırları olduğunu, hastalığa karşı başarı sağlanması ve üretimin artması halinde bu hayvanın yeniden Karaman'a bırakılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.