Arpa rekoltesinde düşüş bekleniyor

Hasadın başladığı Kırşehir'de ilkbahar yağışlarının yetersiz olması nedeniyle arpa rekoltesinde yaklaşık yüzde 40 düşüş bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kırşehir'in Kaman ilçesinde, ilkbahar yağışlarının geç başlaması ve yetersiz olması nedeniyle arpa rekoltesinde yüzde 40 civarında düşüş bekleniyor.

İlçede, Hirfanlı Baraj Gölü etrafındaki ve Kızılırmak kıyılarındaki Benzer, Hirfanlı ve Savcılı köylerinde arpa hasadı başladı.

 İlçede yaklaşık 200 bin dönüm buğday, 180 bin dönüm arpa ve 170 bin dönüm de kayıtlı nohut ekim alanı olduğunu aktaran Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, Baraj gölü ve Kızılırmak kenarındaki köylerde arpa hasadının bir hafta erken başladığını dile getirdi.

Öncül, nisan ayında beklenen yağışlarının yeterli olmaması nedeniyle bu yıl rekoltede yüzde 40 civarında düşüş beklediklerini kaydetti.

Arpanın dönümünde ortalama 200-250 kilogram verim beklediklerini ifade eden Öncül, "Normal zamanda dönüme ortalama 350 kilogram civarında verim elde ediyorduk. İlkbaharda yağışların geç olması özellikle de nisan ayında yağışın az olması nedeniyle taban arazilerdeki ekinlerde kurumalar oldu. Yüksek kesimlerde verim biraz daha yüksek olabilir." dedi.