Asıl sorun palm değil, ithalat

Palm yağı tartışmaları sürerken TZOB Başkanı Bayraktar asıl sorunun Türkiye'nin kullandığı yağı ithal etmesi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke tarımının en önemli sorunlarından birinin yağlı tohumlar olduğunu söyleyerek, “Kullandığımız bitkisel yağın dörtte birini ancak üretebiliyoruz. Bu oran Türkiye gibi potansiyeli olan bir ülkeye yakışmıyor” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bitkisel yağ üretiminin temel hammaddesi olan yağlı tohum üretimini hızla artırması ve bu alandaki açığı kapatması gerektiğini ifade etti. 

Türkiye'de ne kadar palm kullanıldı?

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği verilerine göre, 2015 yılında Türkiye'de en çok ayçiçeği yağı kullanıldığını söyleyen Bayraktar, “Ülke olarak 2015 yılında kullandığımız 2 milyon 769 bin ton yağın, yarısından fazlası ayçiçeği, dörtte biri palm yağından oluştu" diye konuştu.

Bayraktar'ın paylaştığı bilgilere göre Türkiye'de 2015 yılında 710 bin ton olan palm yağının yüzde 79’u margarin, yüzde 5,1’i sıvı yağ üretiminde, yüzde 15,9’u gıda, yem, boya gibi diğer alanlarda kullanıldı.

Yağ ithalatına 3.5 milyar dolar

Son günlerde palm yağı tartışılırken ülke için asıl sorunun bitkisel yağ kullanımının ithalata dayalı olmasına dikkat çeken Bayraktar, “Ülkemizde bitkisel yağ tüketiminde en fazla kullanılan ayçiçeği yağının 2015 yılı verilerine göre sadece üçte biri içerde üretilen ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Geri kalan ayçiçeği, ayçiçeği ham yağ ve ayçiçeği rafine yağ olarak ithal edilmektedir. İkinci sırada tüketilen palm yağının ise tamamı ithalata dayanmaktadır. Tüketim sıralamasında üçüncü sırada olan soya fasulyesi yağının ise yalnızca yüzde 13,4’ü ülkemiz üretimiyle karşılanmaktadır" dedi.

Bayraktarın aktardığı rakamlara göre Türkiye yağlı tohum ve türevlerinin ithalatı için 2015’de 3 milyar 540 milyon dolar harcadı. 

Palm en çok üretilen yağ oldu

2016 yılında dünya bitkisel yağ üretimi 186,95 milyon ton olarak gerçekleşti. Bunun 64,50 milyon tonu palm, 54,20 milyon tonu soya fasulyesi, 27,14 milyon tonu kanola, 16,91 milyon tonu ise ayçiçeği oldu. 

Palm yağı hangi ürünlerde kullanılıyor? 

Palm yağı gıda sanayinde ağırlıklı olarak margarin üretiminde, unlu mamuller, pasta, çikolata, dondurma ve benzeri ürünlerde, kızartmalık yağ olarak restoranlarda kullanılıyor. Ayrıca şampuan, sabun, cilt losyonları gibi ürünlerin üretiminde de palm yağı kullanılıyor.

Palm yağı gerçeğiPalm yağı gerçeği

 

Bu konularda ilginizi çekebilir