Ayçiçeğinde yüksek rekolte beklentisi

Çukurova'da, ekim alanı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 artan ayçiçeğinde bu sene yüksek rekolte bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Papatyagiller familyasının dünya üzerinde en çok yetiştirilen üyelerinden ayçiçeği, ekonomik değeri yüksek bitki olduğu için dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de tarımsal üretimde önemli yer tutuyor.


Çukurova yöresinde son yıllarda ekim alanı artan ayçiçeğinde bu sene yüksek rekolte alınması bekleniyor.

Geçen yıl yaklaşık 540 bin dekarda ekilen ve 190 bin ton ürün alınan ayçiçeğinde bu sene ekim alanı yaklaşık 625 bin dekara yükseldi, iklim şartlarının iyi gitmesiyle yüksek rekolte beklentisi oluştu.

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, önemli yağ bitkilerinden ayçiçeğinin, sahip olduğu yüksek ekonomik değeriyle gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimde de önemli yer tuttuğunu ifade ederek, "Bu yıl Adana'da 625 bin dekar tarlaya ayçiçeği ekildi. Ekim alanı yaklaşık yüzde 20 artan ayçiçeğinde bu yıl, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi yüksek verim bekliyoruz" dedi.

Tekin, çiftçilerin bu yıl yüzünün güleceğini belirterek, geçen yıl Adana'da 8 bin 300 üreticiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteklemelerinden yaklaşık 53 milyon lira ödeme yapıldığını, bu desteklerle ayçiçeği üretiminin arttığını dile getirdi.

"Yağlı tohumların ekim alanı arttırılmalı"

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de çiftçilerin son yıllarda ayçiçeğini sevmeye ve bu ürüne tarlalarında yer vermeye başladığını, yağmurun bu sezonda istedikleri dönemlerde yağdığını, bunun da ürün kalitesini arttırdığını dile getirirken, "Ayçiçeği ülkemiz için önemli bir bitki. Bu bitki ve soya, farklı şekilde ele alınıp ürettirilmeli, ülkenin buna ihtiyacı var çünkü Türkiye akaryakıttan sonra en fazla parayı gıdasal ham yağa ödüyor. En çok bu ürünleri ithal ediyoruz. Alınacak tedbirlerle yağlı tohumların ekim alanını artırmalıyız" ifadelerini kullandı.

"Hasat yaklaşıyor"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da, "Bu sene iklim şartları gayet iyi gitti. Havaların serin olması, yağmurun yeteri kadar ve güzel yağması ürünleri geliştirdi. Ayçiçeklerini de büyük ve çekirdekli oldu. Bu sene üreticilerimiz inşallah yüksek rekolte alacak gibi görünüyor. Çiftçilerimiz de biz de bu sezondan umutluyuz. Hasat günleri de yaklaşıyor, hasatta alacağımız yüksek rekolteyle inşallah hem çiftçimiz hem Adana hem de Türkiye kazanır" açıklamalarında bulundu.