Bakan Çelik: Etteki fiyat kalıcı değil

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Et Balık Kurumu'nun normalde 23,80 liradan alım yaptığını, şuanki 22,50 TL'lik fiyatın kalıcı olmadığını amaçlarının spekülatörlerle mücadele etmek olduğunu söyleyerek, "Üreticiyi mağdur etmeyiz. Bizim derdimiz üretimi artırmak." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Konya'nın Ereğli İlçesi'nde besici ve süt üreticileriyle bir araya geldi.

Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmasında hayvan ithalinin ülkeye yakışmadığını belirterek, "Hayvancılık zor bir alan. 400 bin ile 500 bin hayvan ithal ediyoruz. Yakışmıyor." dedi.

Süt fiyatlarına değinen Çelik, "Süt varsa, hayvancılık var. Süt yoksa yok demektir. Ulusal Süt Konseyi, bir fiyat belirliyor, 1.21 kuruş. Arkadaş siz belirlediniz, 1.21'den aşağı alamazsınız. Hayır, 1.10-1.15-1.12 liraya aldığı haberleri geliyor. Süt fiyatını belirleyen biz değiliz. O sütü alanlar beliriyor. O sütü alanlar böyle bir kahpelik yapıyorsa onlarla uğraşmak bizim görevimiz." diye konuştu.

Et fiyatı hakkında da açıklama yapan Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Et konusu çok önemli. Et Balık Kurumu 23.80 liradan alım yapıyor. Piyasada 24-24.5 lira arası. Bizim toleransla baktığımız fiyatlar geziyor. Ama biranda biz referandum için yollara çıktık, etin fiyatı 27.50 liraya çıktı. Bunun üzerine Et ve Süt Kurumu regülasyon yaptı. Eti gereksiz yere hak etmediği ölçülere taşıyanlara karşı, 80 milyonun hukukunu korumak için dedik ki, biz hemen devreye giriyoruz normalde 23.80'e alıyoruz, 22.50'ye piyasaya sürüyoruz. Bunu spekülatörlerin heveslerini boğazlarına tıkamak için yoksa 22.50 bizim kalıcı fiyatımız değildir. Üreticiyi mağdur etmeyiz. Bizim derdimiz üretimi artırmak."

Et fiyatlarını yükseltmeye çalışanların olduğunu ifade eden Çelik, "Adamın ahırında 15 gün sonra kesilecek 10 bin hayvanı var. Geliyor Konya'da ben 26-27.50'ye hayvan alıyorum diyor. Kaç tane hayvan alıyor, 300 hayvan. Biranda piyasa 26-27'ye fırlıyor. Niye alıyor? Kendi 10 bin hayvanın fiyatını yükseltmek için 500 hayvanı gözden çıkarıyor. 500 hayvanı alıyor, piyasayı yükseltiyor, sonra 10 bin hayvanı 27'den kestiriyor. Bunu engellemek için devlet üzerine düşen görevi yapmak durumundadır." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir