Baklagil ekim alanı azalıyor

1990 yılında 20 milyon dekar olan baklagil ekim alanı 8 milyon dekara kadar geriledi. Türkiye ihtiyacını Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin, Kanada, ABD ve Ukrayna'dan gerçekleştirilen ithalatla karşılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, 1990 yılında toplam 20 milyon dekar alanda yapılan baklagil ekiminin günümüzde 8 milyon dekara gerilediğini belirtti.

Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin'den kuru fasulye, Kanada'dan nohut ve yeşil mercimek, ABD, Ukrayna ve Kanada'dan ise bezelye ithal ettiğini söyleyen Girmen, bunun yapılacak düzenlemeler ile değiştirilebileceğini vurguladı.

Türkiye önemli üreticiler arasında

Türkiye'nin büyük bir baklagil yetiştirme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Girmen, "Ülkemizin kuru tarım alanlarında nadasın daraltılmasında nohut ve mercimeğin, sulu tarım arazilerinde fasulye, bakla, bezelye ve börülcenin ekim nöbeti içerisinde bugünkünden daha fazla yetiştirilmesi mümkündür. Türkiye dünya yemeklik dane baklagiller üretiminde önemli üretici ülkeler arasında yer almaktadır. FAO'nun 2012 yılı verilerine göre nohut üretiminde dünyada üçüncü, mercimek üretiminde ise dördüncü sırada yer almaktadır" dedi.

"Nadasa bırakma, baklagil ek"

Nadasa bırakılan tarlalara baklagil ekilmesini öneren Girmen, "Ülkemizde 4.1 milyon hektar alanı nadasa bırakıyoruz. Baklagillerde üretim açığımız var. Münavebeyle nadas alanlarının önemli bir bölümünde baklagil tarımı yapılabilir. Biyolojik gübre işlevi gören baklagiller, toprağı azot bakımından zenginleştiriyor, tarımda verimi artırıyor. Biz bu alanları nadasa bırakacak kadar zengin değiliz" diye konuştu. 

Dünyada 85.6 milyon hektar alanda 77.5 milyon ton baklagil üretildiğini de hatırlatan Girmen, "Türkiye, baklagillerde çok büyük bir potansiyele sahiptir. Hindistan'ın yüzde 25 payla ilk sırada yer aldığı baklagil üretiminde ülkemizin payı yüzde 2,5'i buluyor. Dünyada 85 milyar dolar piyasa değerine, 14 milyar dolar ihracat tutarına konu olan baklagillerde çok büyük bir pay alabilir" şeklinde açıklama yaptı. 

"Ekim alanı artırılmalı"

Baklagillerde üretim alanlarının artırılması gerektiğine dikkat çeken ve önerilerde bulunan Girmen şöyle konuştu:

"1990 yılında toplam 20 milyon dekar alanda baklagil ekim yapılıyordu. Bu rakam günümüzde 8 milyon dekara geriledi. Ekim alanları yüzde 60 azaldı. Üretimde düşüşler oldu. 1990 yılına kadar dünyanın en büyük yeşil mercimek ihracatçısı olan ülkemiz, Kanada ve ABD'nin üretimlerini artırması, yüksek verimliliği yakalamaları ve uyguladıkları desteklerle düşük fiyatla dünya piyasalarına hakim olması üzerine bu alanda rekabet üstünlüğünü kaybetti.

Yeniden rekabet üstünlüğüne kavuşmak için baklagil ekim alanları artırılmalıdır. Üretimden vazgeçen üreticilerin yeniden baklagil üretimine yönlenebilmesi için prim desteklemesi artırılarak devam etmelidir. Özellikle hasat dönemlerinde baklagil ithalatına kesinlikle izin verilmemelidir. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması için tohum desteği devam etmelidir. Hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek tohum çeşitleri geliştirilmelidir.

Toprak verimliliğinin artırılması ve korunması yönünden önemli katkılar sağlayan baklagillerin ekim nöbetine alınması teşvik edilmelidir. Nohut ve mercimeğin ekim alanlarının genişletilmesi bakımından geçmişte olduğu gibi nadas alanlarında üretim uygulaması yeniden başlatılmalıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir