Bakliyat ithalatında yüzde 20 artış bekleniyor

Tarımda planlı üretim olmadığını ifade eden Ankara Ticaret Borsası Bakliyat Meslek Grubu Başkanı Başar, bakliyat ithalatında yüzde 20 artış beklediklerini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeliz YÜCE

ANKARA - Ankara Ticaret Borsası Bakliyat Komitesi olağan toplantısında konuşan Bakliyat Meslek Grubu Başkanı Murat Başar, bu yıl bakliyat ithalatının yüzde 20 artacağını öngördüklerini söyledi. Planlı üretimin yapılamamasının sektördeki en büyük sorun olduğunu ifade eden Başar, üretimin ülke içinde yetmediğini belirtti. Planlı üretimle toprağın daha elverişli kullanılacağını kaydeden Başar, "Çiftçinin ne ekeceğini, ne kadar ekeceğini, nerede nasıl ürün elde edileceğini bilmesi için üretimin planlı olması şart" dedi.

Ankara Ticaret Borsası tarafından her ay düzenlenen Bakliyat Komitesi olağan toplantısı yapıldı. Bakliyatta ithalatın gittikçe arttığına dikkat çeken Başar, üretim planlamasıyla bakliyat sektörünün toparlanacağını söyledi. Fasulye, nohut ve mercimekte ithalatın daha da artacağı uyarasında bulunan Başar, 2017'de ithalatın yüzde 20 artmasının öngörüldüğünü kaydetti. Türkiye'nin yakın zamana kadar tarım alanları kendine yeten ülke olduğunu belirten Başar, "Şimdi maalesef aynı şeyi düşünemiyoruz ithalata bağlandık. Neden şimdi kullanamıyoruz bu tarım alanlarımızı kullanamadığımızın üzerine bakanlığın düşmesi lazım" diye konuştu.

"Denetimsizlik sektörü olumsuz etkiliyor"

Kılıçlar Tüketim Maddeleri Gıda ve Temizlik Ürünleri Paz. Ltd. Şti. sahibi Muhammet Kılıç da sektördeki denetimsizliğe dikkat çekerek, şunları söyledi: "Paketlemelerde tüketici aldığını sandığı ürünün yerine karıştırılmış ya da oldukça kalitesiz ürün alıyor. Bu konudaki denetimsizlik sekötü olumsuz etkiliyor. Cezalar caydırıcı değil. Bence bu davranışları sergileyen markaların hakları ellerinden alınmalı. Bu konuda Avrupa'da ciddi denetimler yapılılıyor ve ciddi cezai yatıprımlar uygulanıyor."

Yederler Gıdanın sahibi Durmuş Ali Yeder ise yabancı bakliyat üreticileri ile rekabet şanslarının kalmadığını belirterek, "Biz zamanında treni kaçırdık. Tarımla ilgili geçmişten gelen yanlış politikalar sonucu sıkıntı çekiyoruz. Önümüzü göremiyoruz maalesef" dedi. Hayvancılığa ciddi teşvikler verildiğini aktaran Yeder, tarıma da bu tür teşviklerin verilmesi, küçük esnafın toparlanması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

"Türkiye'nin tarım politikasına ihtiyacı var"

Yazar Gıda sahibi Köksal Yazar ise üretimle ilgili sıkıntılara işaret ederek, "Türkiye'de tarım politikası olmadığı için ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bir sene bakıyorsunuz fiyatlar yüksek, bir sene düşük. Politika olmayınca köylü, çiftçi bağımsız davranıyor. Tek başına kalmış ne üreteceğini, hangi toprakta ne yetişir bilemiyor. Mevsime göre ne ekilmesi gerekir bu tür politika yok. Bu yüzden çiftçi o ülkenin ihtiyacı olan ürünleri üretemiyor" diye konuştu.

1.5 milyar dolarlık ihracat yapılabilir

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Türkiye'de 1990'daki 2 milyon tonluk bakliyat üretimini aşabilecek altyapı ve kapasite olduğunu belirterek, "Bu rakamların üzerinde rekolte gerçekleşirse 1.5 milyar doların üzerinde bakliyat ihracatı yapabilir" dedi.

Türkiye'de yerli tohumlarla yetiştirilen ürünlere büyük talep olduğunu, dünya bakliyat ihracatında ilk sıralarda yer alan Amerika, Kanada, Meksika ve Hindistan'da yetiştirilen kırmızı mercimek, nohut ve fasulyenin daha ucuz olmasına rağmen ülkemiz topraklarında yetiştirilen ürünlerin tercih edildiğini anlatan Reis, "Türkiye bu talebi dikkate alarak üretim ve ihracat potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeli. Bu çerçevede her üründen ne kadar üretilmesi gerektiği araştırılıp; ekilecek ürün çeşidi, miktarı belirlenmeli ve takibi sağlanmalı" şeklinde konuştu.