Bitkisel ve hayvansal üretim değeri arttı

Bitkisel ve hayvansal üretim değeri 2014 yılında 205 milyar lira iken, geçen yıl yüzde 21,2 artışla 248,5 milyar liraya yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2014'te 205 milyar lira olan bitkisel ve hayvansal üretim değerinin geçen yıl yüzde 21,2 artışla 248,5 milyar liraya yükseldiğini bildirdi. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel ve hayvansal üretim değerinin 2014'te 205 milyar liraya, 2015'te geçici verilerle 248,5 milyar liraya yükseldiğine dikkati çekerek, hayvansal üretimin 128,8 milyar lirayla toplam üretimin yüzde 51,8'ini karşıladığını, bu üretimin 73,1 milyar lirasını canlı hayvan, 55,7 milyar lirasını hayvansal ürünlerin oluşturduğunu kaydetti. 

Bitkisel üretimin 49,1 milyar lirasının tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, 41,3 milyar lirasının meyveler, içecek ve baharat bitkileri, 29,3 milyar lirasının sebzeler olmak üzere 119,7 milyar lirayı bulduğuna işaret eden Bayraktar, dolardaki artışa rağmen, Türk tarımının 2015 yılında 91,4 milyar dolarlık üretim değeri gerçekleştirdiğinin altını çizdi. 

Bayraktar, çiftçinin geçen sene, canlı hayvan ve hayvansal ürün olarak 18 milyar dolarlık sığır, 7,6 milyar dolarlık sığır eti, 5,6 milyar dolarlık koyun, 4,5 milyar dolarlık inek sütü, 1,6 milyar dolarlık kıl keçisi, 1,4 milyar dolarlık yumurta, 1,4 milyar dolarlık tavuk ürettiğini ifade ederek, bunun yanı sıra 6,7 milyar dolarlık buğday, 4,5 milyar dolarlık domates, 3,5 milyar dolarlık fındık, 2 milyar dolarlık arpa, 2 milyar dolarlık patates, 1,6 milyar dolarlık mısır, 1,5 milyar dolarlık zeytin, 1,3 milyar dolarlık üzüm, 1’er milyar doların üzerinde kütlü pamuk, elma, biber, ayçiçeği üretimi olduğunu belirtti. 

"Tarladan markete fiyatın bazı ürünlerde 4-5’e katlandı"

Koyun eti üretiminin 709 milyon doları, bal üretiminin 649 milyon doları, koyun sütü üretiminin de 503 milyon doları bulduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu fiyatlar üretici fiyatları. Tarladan markete fiyatın bazı ürünlerde 4-5’e katlandığı, ortalama bazda en az 2’ye katlandığı göz önünde bulundurulursa, 91,4 milyar dolarlık üretim değerini ikiye katlamak gerekir. Market fiyatlarıyla hesap yapılırsa tarımsal üretimin değeri 200 milyar dolara yaklaşır. Tarım stratejik bir sektör olarak tıpkı enerji gibi insanlık için çok önemli. Türkiye açısından önemi daha da büyük. Kış aylarında 4,8, yaz aylarında 6 milyon insan tarımda istihdam ediliyor. Tarımın milli gelire katkısı her ne kadar yüzde 7,6’da kalsa da başta gıda sanayi, tekstil konfeksiyon sanayi olmak üzere, ulaştırmadan finansa kadar hemen her sektöre çok büyük katkıları var. Ülke ekonomisine, diğer sektörlerde yarattığı katma değer, istihdam nedeniyle yüzde 7,6’nın çok çok üzerinde katkı yapar. Tarımda sağlıklı büyümenin sürmesi için üretimi dengeli bir şekilde artırmak gerekir. İç pazar ve dış pazar ihtiyaçlarına göre üretim yapılmalıdır. Aksi takdirde stok fazlası tarım için daha yıkıcı etkiye yol açıyor. Bunu başta patates olmak üzere çeşitli ürünlerimizde görüyoruz. Özellikle pazarda talep gören, dayanıklılığı fazla, katma değeri yüksek ürünlere yönelmek, tarım ve gıda sanayi entegrasyonunu mükemmel bir şekilde sağlayarak, ham ürün yerine yarı mamul veya mamul ürün ihracatına ağırlık vermek, hem sektöre hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır."