Biyolojik mücadeleye katılan üreticiye destek

Bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin destekleme ödemesi yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012 yılında açık alanda domates, turunçgil, elma, bağ ve örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin esasları belirledi. Bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin örtüaltı üretimi için en geç 31 Aralık, açık alanda domates için 28 Eylül, turunçgil için 31 Ekim, elma ve bağ için ise 31 Ağustos tarihi mesai bitimine kadar başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Örtüaltı Kayıt Sistemi (ÖKS) kayıtlarının bulunduğu müdürlüğe başvuracak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Bitkisel Üretimde Biyolojik veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin kullanılmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması amacıyla açık alanda domates, turunçgil, elma, bağ ve örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılması amacıyla hazırlandı. Tebliğ, 2012 yılında açık alanda domates, turunçgil, elma, bağ ve örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esasları kapsayacak. Tebliğ, 2012/3106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan 2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karara dayanılarak hazırlandı.

DESTEKLEME ÖDEMESİ İÇİN ARANACAK ŞARTLAR

Destekleme ödemesi için örtüaltı üretim yerinin ÖKS, açıkta domates, turunçgil, elma ve bağ üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı olması gerekecek. Açık alanda domates, turunçgil, elma, bağda ve örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele uygulanmış olması ve bu uygulamada kullandığı tül ve bitki koruma ürününe (BKÜ) ait faturaya sahip olması, Bitkisel Üretimde Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Kayıtlarının Tutulması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik gereği Üretici Kayıt Defteri (ÜKD) kayıtlarını tutması zorunlu olacak. Dilekçe ve gerekli belgelerle birlikte müdürlüğe başvurulması, örtüaltı bitkisel üretimde domates güvesine karşı mücadele amaçlı kullanılacak feromon sayısı dekara 2-4 adet olup aynı amaçla açıkta domates yetiştiriciliğinde ise dekara 4-6 adet kullanılmış olması şartları aranacak. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği (BBMD) kapsamında verilen “Örtüaltında Tül Kullanım” desteğinden, üreticiler tül kullanım ömrünün 4-5 yıl olmasından dolayı ancak 4 yılda bir defa yararlanabilecek.

DESTEKLEME MİKTARI

Türkiye’de bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtüaltı bitkisel üretimde, paket toplamı dekar başına 430 TL olacak şekilde; feromon + tuzak kullanan üreticilere dekar başına 100 TL, tül kullanan üreticilere dekar başına 80 TL, tekniğine uygun olarak faydalı böcek salımı yapan üreticilere dekar başına 250 TL destekleme ödemesi yapılacak.
Açık alanda bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalarla mücadelede kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ile biyolojik ve biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla, paket toplamı dekar başına 60 TL olacak şekilde açık alanda domates, turunçgil, elma ve bağda feromon + tuzak kullanan üreticilere dekar başına 30 TL, açık alanda domates, turunçgil, elma ve bağda faydalı böcek kullanan üreticilere dekar başına 30 TL destekleme ödemesi yapılacak. Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemeyecek.

DESTEKLEME ÖDEMESİ BAŞVURUSU VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin bugünden itibaren en geç; örtüaltı üretimi için 31 Aralık 2012, açık alanda domates için 28 Eylül 2012, turunçgil için 31 Ekim 2012, elma ve bağ için ise 31 Ağustos 2012 tarihi mesai bitimine kadar başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS veya Örtüaltı Kayıt Sistemi (ÖKS) kayıtlarının bulunduğu müdürlüğe başvuracak. Destekleme ödemesinden faydalanmak amacıyla üretici tarafından beyan edilen belgelerin ve uygulama bilgilerinin uygunluğu müdürlükçe kontrol edilecek.

10 GÜN SÜRE İLE ASKIYA ÇIKARILACAK

Destekleme ödemesinden faydalanacak üreticilerin, 7. maddeye göre belirlenmesi ile üretici bilgileri ve destekleme ödemesi bilgileri, başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde incelendikten sonra İcmal-1’e işlenerek 10 gün süre ile askıya çıkartılacak. Askı süresi sonunda itirazlar, ilde; il müdürü başkanlığında, bitkisel üretim ve bitki sağlığı şube müdürü ve en az iki teknik eleman, ilçede; ilçe müdürü başkanlığında en az iki teknik elemandan oluşan komisyon marifetiyle askıdan indirildikten sonra 5 gün içerisinde sonuçlandırılarak kesinleştirilecek. İlçe müdürlükleri tarafından oluşturulan İcmal-1 ve İcmal-2’ler en geç, örtüaltı üretimi için 8 Şubat 2013, açıkta domates için 2 Kasım 2012, turunçgil için 7 Aralık 2012, elma ve bağ için ise 12 Ekim 2012 tarihine kadar il müdürlüğüne bildirilecek.
İl müdürlüğü, ödemeye esas İcmal-3’leri; sistem çıktısı olarak en geç, açıkta domates için 16 Kasım 2012, turunçgil için 21 Aralık 2012, örtüaltı üretimi için ise 22 Şubat 2013, elma ve bağ için ise 26 Ekim 2012 tarihine kadar Bakanlığa bildirilir, ayrıca bitkisagligi@tarim.gov.tr adresine gönderilecek.

ÖDEMELER İÇİN GEREKLİ FİNANSMAN VE ÖDEME

BBMD ödemeleri için gerekli finansman bütçenin ilgili harcama kaleminden tahsis edilerek karşılanır. Bakanlık tarafından gerekli paranın aktarılmasını müteakip Banka aracılığıyla ödenecek. Tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir