Buğdayda rekolte yüksek, kalite düşük

Buğday hasadındaki rekolte, geçen yıla oranla yüksek olmasına karşın protein oranında düşüş gösterdiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yılda 380 bin ile 400 bin ton arasında buğday hasadı yapılan ve yurdun tahıl ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Kahramanmaraş'ta da buğday hasadı sürüyor. Rekoltenin geçen yıla oranla 2 kat yüksek olması çiftçinin yüzünü güldürürken, Türkiye'de geçen yıl 18 milyon ton olan hasadın, bu yıl 23 milyon ton olması bekleniyor. Yurt genelindeki yağışlar nedeniyle protein oranında bir miktar düşüş kaydedilen bu yılki buğday hasadının, Cumhuriyet tarihinin en verimli yıllarından olduğu ifade ediliyor.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, buğdayda Cumhuriyet tarihinin en fazla rekoltesinin bu yıl alınacağını belirterek, "Cumhuriyet tarihinin en çok rekoltesini bu yıl alacağız. Yani çiftçimiz bu yıl buğdayda altın yılını yaşayacak diyebiliriz. Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl 18 milyon ton buğday elde edilirken, bu yıl Türkiye genelinde 23 milyon ton buğday hasadı yapılacağı bekleniyor. Bu da Cumhuriyet tarihinin en verimli yıllarından biri olacak. Bunun yanı sıra buğday rekoltemizin çok yüksek olması, yağışların çok fazla olması, buğdayımızda bir miktar protein oranının düşük olmasına neden olacaktır. Ofisimizle görüştüğümüzde geçen yıllara göre protein oranının bir miktar düşük olduğu söylendi. Bu sebepten dolayı da fiyatlar geçen yıla nazaran aynı fiyatta kalacak ama protein oranından dolayı fiyatlarda biraz düşme olacaktır" dedi.

Türkiye bu yıl buğday ithal etmeyecek

Çetinkaya, rekolte yüksekliğine nedeniyle Türkiye'nin bu yıl buğday ithal etmeyeceğini de ifade ederek, "Ürünümüzün bol olması çiftçimiz için ekstra bir kazanç. Geçtiğimiz yıl 150 kilo hasat yaparken, bu yıl 300 kilo. Bu da iki kat kazanç demek. Bunun piyasaya yansıması; yem fiyatları ve un fiyatlarının yükselmeyeceği anlamına gelir. Bu yıl hasat edeceğimiz 23 milyon ton buğday nedeniyle yurt dışından buğday ithal etmeyeceğimiz anlamına geliyor. Bu yıl Türkiye'nin üreteceği buğday kendimize yetecektir" şeklinde konuştu. Bölge çiftçilerinden Adnan Demir ise, bu yıl ki hasattan memnun olduklarını geçen yıla oranla iki kat ürün elde ettiklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir