Bursa şeftalisi'nde fiyat şoku ihracatla aşılacak

Bursa'da bu yıl şeftalide üretimin 120 bin tonu geçmesi beklenirken fiyatların düşmesi üreticileri ihracat arayışına sevketti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Esra ÖZARFAT

BURSA - Geçen yıl 110 bin ton şeftali üretimi yapan Bursa'da bu yıl üretimin 120 bin tonu geçmesi bekleniyor. Ancak, rekoltesi yüksek olan şeftalide fiyatlar düşüyor. Üreticiler bu ay içinde toplanmaya başlanacak olan Bursa şeftalisindeki fiyat şokunu ihracatla aşmayı hedefliyor.
Üreticiden alım fiyatının kiloda 1-1.25 lira olması beklenen Bursa şeftalisi  fiyatları erkenci ürünlerde 50-60 kuruş, meyve suyu fabrikalarında ise 25 kuruş olarak şekillendi. Yurt içi satışlarda istediği fiyat istikrarını yakalayamayan üreticiler yönünü ihracata çevirdi. Temmuz ayının ortasından itibaren hız kazanması beklenen şeftali ihracatında rotanın AB ülkeleri, Ortadoğu ve Rusya pazarı olacağı bildirildi.
Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, Bursa şeftalisinde kilo başına 1 lira ve üzerinde fiyat beklenirken, sezonun 70 kuruş ile açıldığını, erkencide 50-60 kuruşa satıldığını, şu anda 80 kuruş, 1 lira arasında alıcı bulduğunu söyledi.

Bu yıl rekolte yüksek fakat talep az

İzmir bölgesinde hasadın 15 gün erken başlamasının ve meyve suyu fabrikalarının alım fiyatlarını 25 kuruşa kadar çekmesinin Bursa şeftalisini olumsuz etkilediğini kaydeden Akçalar, "Rekolte bu sene yüksek, ama talep az, fiyat ucuz. Bu yıl 120 bin ton şeftali rekoltesi bekleniyor. Fiyatı 1-1.25 lira bekliyorduk, ama şu anda 80-1 lira, meyve suyu fabrikalarının alımı ise 25 kuruş. Ürün gayet bol, bu ay sonuna doğru ihracat başlar, fiyatlar biraz yukarı çekilir yoksa çiftçinin işi bu sene kötü" dedi. Bursa'nın yanı sıra İzmir ve Çanakkale bölgesinde de yoğun şekilde şeftali üretiminin yapıldığına dikkat çeken Akçalar, "Mazot, ilaç ve işçilik gibi girdi maliyetleri son yıllarda sürekli yükseldi, buna karşılık ürün fiyatları artmak bir yana geçen yılın gerisine düştü. Şeftaliyi 40-50 kuruşa mal ediyoruz, bu fiyatlara sattık mı maalesef para kazanamıyoruz. Özellikle de meyve suyu fabrikalarının alım fiyatını en az 50 kuruşa yükseltmesi gerekiyor" diye konuştu. Bursa ve çevresindeki şeftali hasadının eylül ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

seftali4.jpg

'Önceliğimiz ihracatın sürdürülebilir kılınması'

Bursa şeftalisinin ihracat ayağındaki beklentilerle ilgili açıklama yapan Uludağ İhracatçı Birlikleri Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlik Başkanı Salih Çalı, ana pazarlarının Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya Federasyonu ve Ortadoğu ülkeleri olduğunu belirtti. Ortadoğu'ya olan ihracatın son yıllarda arttığına vurgu yapan Çalı, birlik olarak ürün güvenliği ve kalite alanında çalışmalarına hız verdiklerini dile getirdi.
Son 10 yıldır üretim, ihracat miktarı ve bilinirliği azalmış olan Bursa şeftalisinin hak ettiği yeri yeniden alabilmesi için bu yılı şeftali yılı ilan ettiklerini hatırlatan Salih Çalı şunları söyledi; "Bursa'nın tarımsal değerleri ve kente özgü ürünlerinin ekonomik değerini artırmak ve daha çok yurtdışı pazarlarda yer almasını sağlamak üzere çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. 2010'da Bursa Siyah İnciri, 2011'de de armuda yönelik yoğunlaştırdığımız faaliyetlerimizi, bu yıl domates-biber ve şeftali ile devam ettireceğiz. Paneller düzenlenmesi, yazılı ve görsel yayım ve tanıtımların gerçekleştirilmesi, alım heyeti ziyaretleri ve tarım ilacı kalıntılarıyla mücadele gibi faaliyetlerin yapılmasını hedefliyoruz. Önceliğimiz ihracatın sürdürülebilir kılınması, ekonomik açıdan karlılık ve verimlilik ile insan sağlığı ve çevrenin korunmasıdır."
Çalı, ürün güvenliği ve kalitenin yanında rekabet edilebilir fiyatların da ihracattaki başarıyı etkilediğini ifade etti. Çalı, "Uluslararası pazardaki rekabet şartları olumlu olur ve talep de artarsa şeftali ihracatında iyi bir yıl geçirebiliriz" şeklinde konuştu.

İlk 6 ayda 139 bin kilo şeftali ihraç edildi

Geçen yılın ilk 6 ayında 18 bin kilo şeftali ihraç edilirken 19 bin dolar ihracat geliri sağlandı. Bu yılın ilk 6 ayındaysa UİB kanalıyla 139 bin kilo şeftali ihraç edilirken, 80 bin dolarlık ihracat geliri sağlanmış oldu. UİB yetkilileri kiloda yüzde 680, dolar bazındaysa yüzde 321 olarak meydana gelen yüksek değişime de açıklık getirdi. Geçen yıl ağırlıklı olarak iç piyasaya verilen ürünlerin UİB dışındaki birlikler kanalıyla ihraç edildiğini belirten yetkililer, ihracat kayıtlarında gözlenen yüksek değişimin reel olarak bu kadar yüksek olmadığını dile getirdiler.


seftali5.jpg