Bursalı çiftçiler, 'Tarım Platformu' kurulmasını istiyor

Türkiye'nin tarımsal hasılasının yüzde 3’ünü gerçekleştiren Bursa’nın çiftçileri, tarımda yaşanan ve yaşanabilecek sıkıntılara karşı önceden tedbir alınabilmesi için "Tarım Platformu" kurulmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Bursa’nın iklim şartları ve bereketli topraklarıyla kendine has ürünlerde ön plana çıktığına işaret eden Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nafiz Kaya, “Bursa, kuvvetli bir Tarım Platformu'nu kurmak, koordine etmek zorunda” dedi.
Türkiye’deki salçalık domatesin yüzde 50’sinin, incirin yüzde 90, armutun yüzde 30, sofralık zeytinin yüzde 40’ının Bursa tarafından karşılandığını hatırlatan Kaya, “Bölgesinde tarımın merkezi olan Bursa’da üreticilerin sıkıntısı üretmek değil, pazarlama. 2014’te kaynak aktarılmadığı için Karacabey’de domates çiftçisini batırdık. 2015’te zeytinde dondan kaynaklanan zararlarla karşı karşıya kaldık. Yetkili kurumlara ilettik, ancak çiftçimize bir katkı yaratılmadı. Bugün itibariyle yüzde 90’ı Bursa’da üretilen ve yüzde 80’i ihraç edilen siyah incirde de sıkıntılar yaşadık. Geçen yıl çiftçimize 5-6 lira ödenirken, bu yıl 1-1.5 lira ödeme yapıldı. İncir üreticimizi de bu sene batırdık” dedi.

Yaşanan sıkıntılarla ilgili tüm kurum ve kuruluşlara bilgi verdiklerini ancak çiftçilere yönelik bir destek bulamadıklarını ifade eden Kaya, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki Tarım AŞ tarafından son anda verilen desteğin de yeterli gelmediğini söyledi. Nafiz Kaya, “Bursa tarım konusunda tek elden yönetilmeyi hak etmiyor. Bursa kuvvetli bir Tarım Platformu'nu kurmak, koordine etmek zorunda. Çiftçi sıkıntılar yaşamadan önce veya yaşadığında kurum ve kuruluşlarıyla bu sıkıntılara önlem alabilecek durumda olmalıyız” değerlendirmesini yaptı.

Finansman ihtiyacını karşılayan Tarım Kredi Kooperatiflerini de eleştiren Nafiz Kaya, “Makine ve ekipmanların üzerine kar koyarak ve faizlendirerek çiftçimize tedarik etme yoluna gidiliyor. Bundan vazgeçilmesi gerekiyor" diye konuştu. Bursa genelinde 15 ziraat odası ve 100 bin kayıtlı üye bulunuyor. Bursa’da 341 bin hektarlık ekilebilir alan, 32 bin kayıtlı çiftçi, 195 bin büyükbaş hayvan varlığı, 369 tarım kooperatifi 26 üretici birliği bulunuyor. Türkiye tarımsal hasılasının yüzde 3’ünü gerçekleştiren Bursa, 5 milyar liralık tarımsal hasıla üretiyor.

Türkiye’nin ilk Tarım AVM’si Karacabey’e kurulacak

Zehra ORUÇ

Salçalık domates ve Karacabey soğanı ile tarımda özel bir değere sahip Karacabey, tarıma dayalı sanayi ile gelişim atağı gösterirken, şimdi de ilçenin önemli geçim kaynağı olan tarım faaliyetlerinin hareketlenmesi amacıyla Türkiye’de ilk olacak bir proje hayata geçiriyor. Karacabey Belediyesi, ilçe nüfusunun yüzde 75’inin tarımla geçimini sağlaması nedeniyle çevre illerin de hizmetine sunulacak Tarım AVM kuracak. AVM’yi ilçenin dışında Mustafakemalpaşa, Bandırma ve Susurluk’u da kapsayacak şekilde planlayıp tarım sektörü temsilcilerini bir arada toplamayı amaçladıklarını bildiren Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, şunları söyledi: “Tarım AVM, Türkiye’de tek olacak. ‘Nerede tarım, orada varım’ sloganımız ile üreticinin her zaman yanında olduğumuzu söylüyoruz. Karacabey’i tarımın başkenti yapmak istiyoruz. Hedefimiz tarımla ilgili tedarikçileri oluşturan gübre, traktör, tarım ilaçları, zirai malzemeler gibi onlarca işyerini ilçe merkezinden çıkarıp aynı çatı altında toplamak. Proje için sektör temsilcilerinden de destek görüyoruz. Yaptığımız anketlerden, Bandırma yolunda belediyeye ait 200 dönüm arazi üzerine Tarım AVM’yi oluşturma yönünde görüşler çıktı. Sadece Karacabey’e değil bölgeye 12 ay hizmet verecek projede, sosyal tesisler de yer alacak. Projeyi önümüzdeki yıl içinde ülkemize kazandırmayı planlıyoruz.”

Ali Özkan, belediye olarak, ilçeye modern bir sebze-meyve hali kazandıracaklarını bildirdi. Özkan, hali Karacabey-Bursa yolu üzerinde bulunan Bakırköy’de 48 bin 300 metrekarelik alana kuracaklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir