Cevizde üretim artışı tüketimi yakalayamıyor
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, döviz kazanmanın gittikçe zorlaştığı dünyada, üretimi ülke içinde yapılacak cevize 588,6 milyon dolar döviz ödenmemesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, anavatanı Anadolu olan cevizde üretim artışının, tüketimi yakalayamadığını bildirerek, 2010 yılı başından 2016 yılı Nisan ayı sonuna kadar ithalat için 588,6 milyon dolar döviz ödendiğini ifade etti.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türk mutfağında önemli yeri olan cevizin, kalp, damar rahatsızlıklarına da iyi gelmesinin yıldızını gittikçe parlattığını belirterek, cevizin gen merkezleri ve anavatanları arasında yer alan, ceviz varlığıyla en önemli ülkeler arasında olan Türkiye’nin, bu zenginliğine uygun üretim ve ihracat yapamadığını vurguladı.
Dünyada 50’den fazla ülkede ceviz yetiştiriciliği yapıldığını kaydeden Bayraktar, Çin’in birinci sırada yer aldığı ceviz üretiminde, bu ülkeyi İran ve ABD izlerken, tüketimi hızla artan ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin 4’ncü olduğunu bildirdi.
Tüketimin sürekli arttığı cevizde, üretim artışının tüketime yetişemediğine dikkati çeken Bayraktar, 2010 yılı başından 2016 Nisan ayı sonuna kadar 199 bin 196 ton ceviz ithal edildiğini, bu ithalat için 588,6 milyon dolar döviz ödendiğini anımsattı. Döviz kazanmanın gittikçe zorlaştığı dünyada, üretimi ülke içinde yapılacak bir ürüne bu kadar döviz ödenmemesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, ceviz üretiminin artırılmasını istedi.
Bayraktar, Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilebilen cevizde üretimin rahatlıkla iki-üç katına çıkarılabileceğini, ithalat bir yana yüz milyonlarca dolarlık ihracat yapılabileceğini vurguladı.
"Çeşit seçimi konusunda dikkatli olunmalı"
Devletin kapama ceviz bahçeleri tesisine yönelik verdiği teşvikler, özel sektörün ceviz yetiştiriciliğine olan ilgisi ve aşılı ceviz fidanı üretiminin fidancılık içinde karlı bir üretim kolu haline gelmesinin yüzlerce kişiyi aşılı ceviz fidanı üretimine sevk ettiğine işaret eden Bayraktar, bahçenin kurulacağı yerin uzman görüşü alınmadan seçimi, araziye dikilecek ceviz fidanlarında çeşitlerin yanlış seçilmesi ve bilinçsiz uygulamaların verim kayıplarına neden olduğunu kaydetti.
Çiftçilerin ve ceviz bahçesi kurmak isteyen girişimcilerin, çeşit seçimi konusunda dikkatli olmalarını isteyen Bayraktar, meyve bahçelerinin ilk kurulumunda yapılan hataların sonradan telafisi mümkün olmadığından üreticilerin, konusunda uzman, güvenilir, referansı olan firmalarla işbirliği yapmalarında fayda olduğunu belirtti.
Bayraktar, ceviz yetiştiriciliğinde verilen mazot ve gübre desteklerinin yanı sıra sertifikalı ve standart fidan desteğinin şahısların olduğu kadar özel sektörü de kapama ceviz bahçesi kurmaya yönlendirdiğini ifade ederek, “Üretimin artırılması için ‘kapama bahçe tesisi desteği’ verilmelidir. Cevizde hedefimiz öncelikle ‘kendine yeten’ ülke, sonrasında ‘ihracatçı ülke’ konumuna gelmek olmalıdır. Bu yapılırsa, tıpkı fındıkta olduğu gibi yüksek döviz geliri elde eden bir ürüne sahip oluruz.” değerlendirmesinde bulundu.