Çiğ süt fiyatlarında maliyet hesapları

Gönen Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ayyıldız, "En kısa sürede süt fiyatının üzerine soğutma bedellerinin görüşülmesi için toplantı talep ediyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) 1 Ağustos 2017-28 Şubat 2018 dönemi için çiğ sütün referans litre fiyatını 1,3 lira olarak açıklamasının ardından Trakya ve Güney Marmara Süt Üretici Birliği temsilcileri ile sanayiciler, Balıkesir'in Gönen ilçesinde bir araya geldi.

Trakya ve Güney Marmara Birlik Başkanları adına açıklama yapan Gönen Süt Üreticileri Birliği Başkanı Necmi Ayyıldız, artışın üreticiyi memnun etmeyecek bir rakam olduğuna inandıklarını söyledi.

USK'da açıklanan fiyatın tavsiye niteliğinde olduğunu belirten Ayyıldız, şöyle konuştu:

"USK'nın daha önce açıkladığı fiyat, müstahsil fiyatı iken şu anda sanayiciler bunu soğutulmuş çiğ süt fiyatı olarak uygulamaktadır. Biz, bu fiyatın müstahsil fiyatı olmasını istedik. Bunun üzerine toplama ve soğutma bedellerini talep ettik. Fakat USK'dan bu fiyatın müstahsil fiyatı mı yoksa brüt fiyat mı olarak karara bağlanmadan toplantı sona erdi. Biz de birlik başkanları olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, üst birlik başkanlarımıza ve USK'ya tekrar toplanması için çağrıda bulunuyoruz. Birliklerin, kooperatiflerin ve müstahsillerin ayakta kalabilmesi için süt hayvancılığının sürdürülebilmesi için sütlerin azaldığı şu dönemde ineklerin mezbahaya gitmesinin önüne geçmek için ve bakanlığın çıkardığı genelgeyle düve kesim yasağının uygulanabilmesi için en kısa sürede süt fiyatının üzerine soğutma bedellerinin görüşülmesi için toplantı talep ediyoruz."

Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Faruk Özen ise USK'da yapılan pazarlıklar sonucu ortaya çıkan 1,3 lira fiyatın, kamu vicdanında kabul görmediğine inandıkları için toplandıklarını ifade etti.

Toplantıya katılan bir süt firması sahibi Derya Tahsildaroğlu ise süt fiyatlarının belirlendiği Ankara'da çıkan her türlü karara uyacaklarını söyledi.