Çilekte verim artışı için solarizasyon yöntemi uygulanacak

Silifke'de 135 bin liralık bir proje ile biber üretiminde kullanılan solarizasyon yönteminin çilekte de kullanılması planlanıyor. Üretici bu sayede verimi artırmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem AHATOĞLU

MERSİN - Çilekte verim artışı ve kalıntı sorununun önüne geçilmesi için Mersin'de çalışmalar başladı. Kazanlı'da solarizasyon yöntemi kullanılarak biber üretiminde alınan başarılı sonuçların Silifke'ye de taşınarak, çilek üretiminin artırılması hedefleniyor.

Mersin'de 43 bin dekar alanda yaklaşık 175 bin ton çilek üretiliyor. Bu üretimin yüzde 35'ini oluşturan 60 bin tonu ise Silifke'de gerçekleştiriliyor. Ancak son yıllarda bölgede önemli verim kayıpları yaşanıyor. 'Çilek Yetiştiriciliğinde Solarizasyon ve Diğer Toprak Dezenfeksiyon Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi' ile ilk etapta 20 dekar alanda denemeler yapılması ve ortaya çıkacak olumlu sonuçların ardından ilçe genelinde bu uygulamaların yaygınlaştırılması planlanıyor. 2017-2019 yılları arasında yürütülecek projenin toplam maliyeti ise 135 bin TL.

Silifke ekonomisinin büyük bir bölümünü çilek üretiminin oluşturduğunu kaydeden Silifke TSO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kaynar, Türkiye çilek üretiminin yaklaşık yüzde 35'ini, ihracatının ise yüzde 60'ını sağladıklarını söyledi. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü adına konuşan Doç. Dr. Seral Yücel ise hem verimi artıracak hem de çevreyi ve tüketiciyi koruyacak ilaç kalıntısı olmayan entegre bir mücadele başlatılacağını belirterek, “Bunun için ilk etapta dikim öncesi uygulanması gereken toprak dezenfeksiyonu çalışmalarını başlatacağız" dedi.



Bu konularda ilginizi çekebilir