Çin kotası 'beyaz altın'ı vurdu

Dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı Çin'in, bu yıl kota getirerek pamuk alımını azaltması Türkiye'de de fiyatları düşürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı Çin'in bu yıl pamuk ithalatına kota getirerek pamuk alımını azaltması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pamuk fiyatlarını düşürdü. 

Güneydoğu Anadolu, Çukurova ve Ege Bölgesi'nde pamuk hasadı devam ediyor. Geçen yıl Türkiye'de 550 bin ton üretilen pamuğun, üreticisine "para kazandırması" nedeniyle bu yıl pamuk ekim alanları genişlediği ve pamuk rekoltesinin 750 bin tonun üzerinde beklendiği ifade edildi. 

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz  yaptığı açıklamada rekolteki bu artışa karşın, fiyatların üreticinin beklediği düzeyde gerçekleşmeyeceğini savundu.  

Piyasaya Çin yön veriyor 

"Bu sene ne yazık ki geçen seneden kötü olacak" diyen Kocagöz, pamuk fiyatlarının düşük olmasına dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı Çin'in mevcut pamuk stoklarının fazla olması nedeniyle ithalata kota koyup mal alımını azaltmasının neden olduğunu belirtti.   

Kocagöz, dünyada pamuk stoğunun yarısının Çin'in elinde olduğuna dikkati çekerek, "Çin'in 'bu yıl ben kendi stoğumu kullanacağım ithal etmeyeceğim' demesi fiyatları aşağıya çekmeye yetiyor" ifadesini kullandı. 

Dünya emtia piyasalarında pamuğun kilogram fiyatının 77 centlerden 60 centlere doğru indiğine işaret eden Kocagöz, şunları söyledi:  

"Bu iniş az değil, yüzde 20-25'lere denk geliyor. Geçen seneki fiyatlarla verimin iyi olması üreticiyi pamuğa yöneltti ve ekili pamuk alanımız arttı. Geçen sene 550 bin ton olan pamuk üretimimizin bu yıl 750 bin tona çıkmasını bekilyoruz. Hal böyle olunca hasat döneminde bir arz fazlası ortaya çıkıyor." 

 "Pamuk fiyatları çok düşük" 

Kocagöz, Çin'in pamuktaki tutumu ve Türkiye'deki arz artışı göz önüne alındığında pamuk üreticisinin beklendiği fiyatların gerçekleşmeyeceğini dile getirerek, şöyle devam etti:  

"Pamuk üreticisi için tehlike çanlarının çaldığını söyleyebilirim. Şu anda ülkemizde ne yazık ki pamuk fiyatları çok düşük. Hatta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki pamuğa, dünyanın en ucuz pamuğu diyebiliriz. Şu an lif yani işlenmiş pamuğun kilogramı Güneydoğu'da 3,2, Ege Bölgesi'nde ise 3,6 lira civarında. Üreticinin eline geçen kilogram başına Güneydoğu'da 1,3 ile 1,6 lira arasında değişiyor. Geçen yıl bu rakamlar 1,6 ile 2 lira arasındaydı." 

Kocagöz, Türkiye'nin pamuk veriminde Avustralya'nın ardından dünya ikincisi olduğunu belirterek, "Verimdeki bu başarı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın prim desteği olmasaydı Türkiye'de pamuk asla ekilmez" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir