Daha az su ile daha yüksek verim
ISPARTA - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde doğada kolay kaybolabilme özelliği bulunan biyobozunur kumaştan üretilen bitki tüpü, minerallerin ve suyun geçişini azaltarak bitkinin veriminin artmasını sağlıyor.
[PAGE]
Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitki kökündeki organik maddelerin toprağın alt katmanlarına geçmesini engellemek için Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Coşkan ile "Biyobozunur Tekstil Yapılarından Toprak İçerisine Yerleştirilen Zirai Tekstil Ürünlerinin Geliştirilmesi" projesini gerçekleştirdiklerini belirtti.
Fidanlarda kullanılan torbanın doğada bozulmasının çok uzun yıllar alan petrol esaslı sentetik polimerden üretildiğini vurgulayan Kaplan, bunun çevrenin yanı sıra iş gücü kaybı gibi çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini ifade etti.
[PAGE]
Kaplan, bu nedenlerden dolayı doğada kısa sürede bozulabilen ve kontrollü salınım sağlayan biyobozunur kumaştan bitki tüpleri oluşturduklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"Biyobozunur kumaş, gözeneklerinin gübre ile bitkiye verilen minerallerin molekül boyutundan daha küçük olmasından dolayı minerallerin bitki kökünden uzaklaşmasına engel oluyor. Kumaşı, hem su tutma hem de filtre görevi gören zeolit maddesi ile kullanıyoruz. Bu tüp, gübre ile bitkiye verilen minerallerin sulama ile toprağa geçişine karşı duvar oluşturup kökte kalmasını sağlıyor. Suyun az olduğunu bölgelerde, tüpteki zeolit maddesi de geçişi azaltarak az su gereksinimi sağlıyor."
[PAGE]
Daha az su ile daha yüksek verim sağlıyor
Kaplan, minerallerin kökünde kalması sayesinde bitkinin veriminin arttığına dikkati çekerek, bu yöntemle özellikle gelişmesi uzun zaman almayan çilek, biber gibi bitkilerin gübreyi daha etkin kullanılabildiğini, daha az suyla daha fazla verim sağlanabildiğini kaydetti.
Kullandıkları tüplerin, mineral açısından eksiği bulunan topraklarda bitkinin daha kısa sürede, daha az su ile yetişmesine olanak sağladığını ön denemelerinde gözlemlediklerini belirten Kaplan, "Yaptığımız testlerde bu tüpün zeolit de içermesinden dolayı suyu tuttuğunu, dolayısıyla daha az sulayarak aynı performansı yakaladığını tespit ettik. Kullandığımız tüpler, üreticiler için pek çok avantaj sağlıyor" diye konuştu.