Deveci armuduna gün doğdu

Bursa Büyükşehir Belediyesi, deveci armudunun fiyatının üretici lehine değişmesi için çalışma yürütüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

BURSA - Geçen yıl yaptığı müdahale ile yaş incirin kilogram fiyatını 1 TL'den 4.5-5 TL'ye çıkartan, aynı sistemi ayva ve biber için de uygulayıp başarılı sonuçlar elde eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, adı Bursa ile özdeşleşen deveci armudunun gerçek fiyatına ulaşması için de düğmeye bastı.

Özellikle Gürsu bölgesinde üretilen ve aromasıyla haklı bir üne kavuşan deveci armudu için inşa edecekleri depolama ve paketleme merkezinde ihale aşamasına geldiklerini ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Geçen yıl incir, ayva ve biber için pilot uygulamada bulunduk ve istediğimiz sonuçları aldık. Bu yıl daha sistemli hareket ederek, başta deveci armudu olmak üzere Bursa ürünlerinin gerçek fiyatlarıyla yurt içi ve yurt dışı pazarlarda yer almasını sağlayacağız" dedi.

Deveci armudunun Gürsu'ya özgü bir ürün olduğunu ve aroması itibariyle yurt içi ve yurt dışından büyük talep gördüğünü belirten Altepe, aracı kişi ve kurumlar nedeniyle bir türlü hak ettiği değeri bulamayan ürünün belediyenin olaya müdahil olmasıyla 'tarladan sofraya mantığıyla' bundan sonra üreticisine kazandıracağını ifade etti. Altepe, alınacak tedbirlerle bu yılki ihracatın geçen yılın üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Recep Altepe, Gürsu'da yaş sebze ve meyve üreticileri için hazırlanan depolama ve paketleme merkezinde ihale aşamasına geldiklerini söyledi.

İncirde ihracat fiyatı yükselmişti

Daha önce aracıların spekülasyonuyla kilogram fiyatı tarlada 1 TL'ye düşen incirde üreticinin mağduriyetini gidermek için harekete geçtiklerini ve 'Bursa Tarım A.Ş ihracat yapacak' söylentisiyle fiyatları önce 1.5 TL'ye, ardından ilk ihracat TIR'ının gönderilmesiyle 2.5 TL'ye çektiklerini belirten Altepe, sistemin oturmasıyla birlikte fiyatların gerçek değeri olan 4.5 TL'yi bulduğunu hatırlattı. Aynı stratejiyi incirin ardından ayva ve biber için de izlediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

Deveci armudu ile diğer tarım ürünlerinin gerçek fiyatlarını bulması yönünde çaba sarf edeceklerini belirten Altepe, "Hedefimiz Bursa ürünlerini en iyi fiyatlardan dünya pazarlarına ulaştırmak. Belediye olarak beklentimiz yok. Beklentimiz, çiftçimizin memnun olması ve her yeni sezonda tarlaya daha heyecanlı bir şekilde gitmesidir. Onun için bu yıl ve sonraki yıllar, alacağımız tedbirlerle önceki yıllardan çok daha iyi olacak" şeklinde konuştu.