Dünya hayvancılığının geleceği İzmir’de belirlenecek
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin çabaları ile Dünya Simental Fleckvieh Federasyonu’nun 22.Konferansı ilk kez Türkiye’de, İzmir’in Selçuk ilçesinde yapılacak.
Ali Ekber YILDIRIM
Türkiye dünya sığır ithalatında Amerika’dan sonra ikinci sırada yer alması nedeniyle hayvancılık sektörünün ilgi odağı oldu. Dünya hayvancılığının geleceğine ilişkin politikaların tartışılacağı Dünya Simental Fleckvieh Federasyonu’nun 22.Konferansı ilk kez Türkiye’de gerçekleştiriliyor. İzmir’in Selçuk İlçesi’nde 17-21 Eylül 2017 tarihlerinde yapılacak konferansa dünya hayvancılığına yön veren ülkelerin temsilcileri katılacak. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin büyük çabaları sonucunda Federasyona üye ülkelerin oybirliği aldığı karar doğrultusunda Türkiye’de ilk kez böyle bir organizasyon yapılması hayvancılık sektörünün yanı sıra ülke tanıtımına da büyük katkı sağlaması bekleniyor.
Türkiye Damızlık Sığır yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan yapılacak konferansa ilişkin DÜNYA’ya şu bilgileri verdi: “Dünya Simental Fleckvieh Federasyonu tarihinde ilk kez Türkiye’de toplanacak. Bu ülkemiz hayvancılığı için bir milat olacaktır. Dünyada hayvancılık politikalarının geleceği burada tartışılacak ve çok önemli kararlar alınacak.Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, Dünya Simental-Fleckvieh Federasyonu üyeliğimizin üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen, Federasyonu’nun 2017 yılında gerçekleştirilecek Konferansı’nın Türkiye’de yapılıyor olması ülkemiz sığırcılık tarihinde bir ilk olacak. İzmir Selçuk’ta 17 - 21 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılacak konferans Federasyona üye ülkeler tarafından oy birliği ile kabul edilmesi ayrıca bizi çok gururlandırdı.”
Dünya devleri katılıyor
İzmir’de yapılacak Dünya Simental Fleckvieh Federasyonu’nun 22.Konferansı’na dünya hayvancılığına yön verenlerin katılacağını belirten Özcan:” Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Kolombiya, Avustralya, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Fransa, İtalya, Romanya, Hırvatistan, Macaristan, Slovakya ve Polonya gibi dünya hayvancılığına yön veren 30’u aşkın ülkeden toplam 300 yabancı katılımcıya ilave olarak 81 İl birlik başkanımız yönetim kurulu üyeleri katılacak. Konferans ülkemiz hayvancılığına sağlayacağı önemli katkılarının yanı sıra, ülkemizin tanıtımına da önemli katkılar sağlayacaktır. İzmir Selçuk’ta gerçekleştirilecek olan konferans kapsamında bilimsel ve sektörel konuların yer aldığı iki günlük bir toplantı programının yanı sıra çiftlik ziyaretleri, kültür ve turizm etkinlikleri ile ham hayvancılığımızı hem de ülkemizi tanıtmış olacağız” dedi.
Program da neler var?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bakanlık üst düzey bürokratları, Üniversitelerin ve özellikle hayvancılıkla ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katılacağı Konferans kapsamında Dünya Simental Fleckvieh Federasyonu’nun Yönetim Kurulu Toplantısı, Avrupa Simental Federasyonu’nun Konsey Toplantısı ve Genel Kurulu İzmir’de yapılacak.
Dünya Simental konferansı neden İzmir'de yapılıyor?
Türkiye’de kırmızı et açığının yüksek olması nedeniyle son yıllarda süt ırkı Holstein’dan kombine ırk (et ve süt ırkı) Simental’e ciddi bir dönüş oldu. İthal edilen damızlık hayvanların önemli bölümü Simental ırkı. İki yıl önce İzmir’de Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından düzenlenen “Türkiye Simental Yetiştiriciliği Paneli” bu konuda bir dönüm noktası oldu. Simental ırkına olan bu dönüş dünya simental üreticilerinin de ilgisini çekti.
İthalatçı konumunda olan Türkiye’ye simental satmak için rekabete girdiler. Bu açıdan Dünya Simental Fleckvieh Federasyonu’nun 22.Konferansı’nın İzmir’de yapılacak olması hem Türkiye hayvancılığı hem de Simental üreticisi ülkeler için büyük önem taşıyor. Bu konferansla Simental üreticisi ülkeler Türkiye’yi daha yakından tanıyacak. Türkiye’deki üreticiler de simental konusunda daha sağlıklı bilgiler almış olacak.
Üye sayısı 1 milyona yaklaştı
Dünya Simental Fleckvieh Konferansı’nın İzmir’de yapılmasını sağlayan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, 1995 yılında itibaren Türkiye’ de sığır ırklarının ıslahı amacıyla faaliyet gösteriyor.81 İl’de örgütlü yapısı, 1.600 çalışanı ve 950 adet saha hizmet aracı ile ülke genelinde örgütlenmiş yapısı, yaklaşık 1 milyon üye ve 10 milyon baş kayıtlı sığır varlığı ile ulusal ve uluslar arası alanda önemli başarılara imza atmış, kar amacı gütmeyen, hizmet öncelikli ve önemli bir yetiştirici kuruluşu.
Uluslararası Hayvan Kayıt Komitesi (ICAR),Avrupa Holstein ve Kırmızı Holstein Konfederasyonu (EHRC), Dünya Holstein Friesian Federasyonu, Avrupa Esmer Federasyonu ve Dünya Simental-Fleckvieh Federasyonu (WSFF ) üyesi olan Merkez Birliği, 2007-2009 yıllarında Avrupa Holstein ve Kırmızı Holstein Konfederasyonu dönem başkanlığını yürütmüş ve 2009'da Avrupa Holstein ve Kırmızı Holstein Konfederasyonu kongresi ve konferansının İstanbul’da gerçekleştirilmesine ev sahipliği yapmıştı.
Hayvancılığa yön verenler katılacak
Hayvancılıkta dünyada söz sahibi olan ülkelerden Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Kolombiya, Avustralya,Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Fransa, İtalya, Romanya, Hırvatistan, Macaristan, Slovakya ve Polonya gibi farklı ülke ve kıtalardan temsilcilerin yanı sıra Türkiye’den 81 ilin damızlık birliği başkanları ve yöneticileri katılacak.