Dünyada bakliyat üretim dengeleri değişiyor

Hakan Bahçeci, bakliyatın küresel oyuncularında hızlı değişim yaşanabileceğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Üretim artışı bu şekilde devam ederse 2 sene içinde Rusya'nın Kanada'yı yakalayıp ardından da geçmesi sürpriz olmaz" değerlendirmesini yapan Hakan Bahçeci, DÜNYA'ya yaptığı değerlendirme de küresel ısınma ile birlikte ülkelerin tarım politikalarını değiştirmesi sonucu Afrika ülkelerinin de bakliyatta küresel aktörler arasında yer almasının söz konusu olabileceğine dikkat çekti.


Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Dünya Bakliyatçılar Birliği Başkanı Hakan Bahçeci, tüm dünyada bakliyat üretim dengelerinin değiştiğini söyledi. 1980'lerin başında Türkiye'nin dünyanın en büyük bakliyat üretici ve ihracatçısı konumunda olmasına rağmen bugün en büyük üretici ve ihracatçı konumuna Kanada'nın geldiğini kaydeden Bahçeci, "Üretim artışı bu şekilde devam ederse 2 sene içinde Rusya'nın Kanada'yı yakalayıp ardından da geçmesi sürpriz olmaz" değerlendirmesini yaptı. Bahçeci, küresel ısınma ile birlikte ülkelerin tarım politikalarını değiştirmesi sonucu Afrika ülkelerinin de bakliyatta küresel aktörler arasında yer almasının söz konusu olabileceğine dikkat çekti. Bakliyat üretimleri ve bu konudaki hedefleri hakkında DÜNYA'ya değerlendirme yapan Hakan Bahçeci, bakliyatın 186 ülkeyi ilgilendiren önemli bir sektör olduğuna dikkat çekti.

Rusya üretim ve ihracatta Kanada'yı geçecek
Tüm dünyada obeziteyle mücadele edildiğini kaydeden Bahçeci, bu nedenle ana gıda maddesi olarak bakliyatın dünya mutfaklarına girmesini arzuladıklarını söyledi. Çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüklerini ve özellikle Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'da üretimin artması yönünde faaliyetlerini devam ettirdiklerini dile getiren Bahçeci, şunları söyledi: "Bakliyatı bu ülkeler pek bilmiyordu. Bizlerin yönlendirmesi sonucu çalışmalara başladılar ve özellikle Rusya'da ciddi gelişmeler yaşandı. Son 5 yılda 10 bin tonluk üretimleri 400-450 bin tona ulaştı. Özellikle bu sene bazı bölgelerin kurak geçmesi nedeniyle buğday ekiminin yapılmadığı yerlerde nohut ekildi. Rusya 1.8 milyon ton da bezelye üretiyor. 450 bin ton baklagil de eklenince yaklaşık 2.5 milyon tonluk üretici haline geldiğini söyleyebiliriz."
Rusya'nın bu hızla giderse Kanada'yı 2 yıl içinde gerisinde bırakabileceğine dikkat çeken Bahçeci, Kanada'nın artık belli bir doyum noktasına ulaştığını ifade etti.

Bakliyat dünyada 186 ülkeyi ilgilendiriyor
Üretim ve tüketim açısından bakliyatın 186 ülkeyi ilgilendirdiğini dile getiren Hakan Bahçeci, genel üretim olarak Hindistan'da bu yıl mahsulün az çıktığını fakat diğer ülkelerdeki faaliyetlerle üretim dengesinin sağlandığını kaydetti. Fasulyenin üretimindeki düşüşün fiyatlara artış olarak yansıdığını belirten Bahçeci, bu yıl nohutta özellikle iri birimlerde ciddi rekolte düşüklüğü yaşandığına dikkat çekti. Nohutun küçük boylarında ve mercimekte ise sıkıntı olmadığını bildiren Bahçeci, bakliyat dinamiklerinin çok çabuk değiştiğini anlattı.

Fasulye üretiminde Etiyopya Çin'i geçti
Hindistan'ın dünyanın en büyük üreticisi ve tüketicisi konumunu koruduğunu dile getiren Bahçeci, Karadeniz ülkelerinin ve özellikle de Rusya'nın bakliyat üretimini arttırdıkça, ticari dengelerin Kanada cephesinden bakıldığında değişime uğrayabileceğinin sinyallerini verdi. Bahçeci, öte taraftan Afrika ülkelerinin de üretim rakamlarına bakıldığında bakliyat üretiminde öne çıkmaya başladığını dile getirdi. Etiyopya'nın özellikle beyaz ve kırmızı renkli fasulye grubunda Çin'in önüne geçmeye başladığını, Tanzanya'nın da aynı şekilde sürekli üretimini artırarak çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Hakan Bahçeci, "Bu ülkelerin tonajları toplamda yaklaşık 300-350 bin ton civarına ulaştı. Aynı trendle devam ederlerse onlar da küresel aktörler haline gelecekler. Bunu küresel ısınmanın yansımaları olarak tarım politikalarını şekillendiren ülkelerin, değişen dinamikleri olarak açıklayabiliriz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir