Elektriksiz yakıtsız 3 bin dönüm sulanacak

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Darıpınarı köyünde su gücüyle çalışan sistem sayesinde 3 bin dönüm arazi elektrik ve yakıt kullanılmadan sulanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN  - Tarsus'a ilçesine bağlı Darıpınarı köyünde su gücüyle çalışan sistem sayesinde 3 bin dönüm arazi elektrik ve yakıt kullanılmadan sulanacak.
     Köyün muhtarı Süleyman Tanrıverdi, gazetecilere yaptığı açıklamada, köy tüzel kişiliğine ait olan arazide bulunan Gücük mevkisindeki kaynak suyunun Kadıncık Çayı'na döküldüğü kısımına yeni bir sulama sisteminin kurulacağını söyledi.
     Kurulacak sistem sayesinde 3 bin dönüm arazinin elektrik ve yakıt kullanılmadan sulanacağını bildiren Tanrıverdi, şöyle devam etti:
     "Su gücü ile döndürülen türbinin pompayı çevirmesi ile suyu pompalama işlemi gerçekleşecek. Böylece sistemde elektrik enerjisi ve yakıt kullanılmayacak. Bu bizim çılgın projemiz. Bin metre yüksekliğe saniyede 5 litre suyun elektrik enerjisi ve yakıt kullanmadan pompalanması, projenin çılgın proje olarak adlandırılmasına neden oluyor. Türkiye'de emsalsiz olması bölge siyasetçilerinin, bürokrasinin ve köy halkının destek vermesine vesile oldu."
     Tanrıverdi, yıllardır hayal diye nitelendirilen projenin yapımına yaklaşık 2 ay önce başlandığını, ocak ayında da tamamlanmasının planlandığını belirterek, projenin yaklaşık 1 milyon liraya mal olacağını, bunu köylülerin arasında topladığı para ve çeşitli kurumlardan sağladıkları yardımlarla finanse ettiklerini anlattı.