Et fiyatına müdahale tartışması sürüyor
Et ve Süt Kurumu'nun karkas et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek amacıyla perakende esnafına doğrudan satış yapma kararı hayvancılık sektörünü hareketlendirdi.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - DÜNYA'nın dün gündeme getirdiği, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) karkas et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek amacıyla perakende esnafına doğrudan satış yapma kararı hayvancılık sektörünü hareketlendirdi. ESK Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, piyasada fiyatların alıp başını gitmesine izin vermeyeceklerini belirterek, yeterli stokları bulunduğunu, gerekirse bunu piyasaya süreceklerini söyledi.
Mevcut koşullarda et fiyatlarının yükselmesi için bir sebep olmadığını belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ESK müdahalesinin sorunu şimdilik çözebileceğini ancak ortadan kaldıramayacağını söyledi.
Aşırı fiyat değişimine izin vermeyeceğiz
2010 yılında canlı hayvan ve et ithal etmek zorunda kalan ve o günden bu yana hayvan varlığında ciddi artışlar oluşan Türkiye'de yine de et piyasasında sular durulmuyor. ESK'nın karkas et fiyatlarındaki yükseliş trendini görüp piyasaya müdahale kararı alması sektörü bir anda hareketlendirdi. Çok sayıda besici ve bu işe yatırım yapmış büyük sanayici ESK'yı ithalat olup olmayacağı yönünde soru yağmuruna tutarken, kurum piyasada fiyatların aşırı değişimine izin vermeyeceğin deklare etti.
"Küçük üretici alacak hayvan bulamayacak"
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Türkiye'de hayvan varlığının yeterli olduğunu ve saman fiyatlarının da geçen seneki seviyesini koruduğu halde et fiyatlarındaki yükselişi anlamadıklarını söyledi. DÜNYA'ya açıklama yapan Yalçındağ, besicilerin bir maliyetlerinin olduğunu ve bunun karşılanması gerektiğini ancak, fiyatı yükseltecek bir sebep olmadığını aktardı. Karkas piyasası hareketlendiğinde besi materyallerinin de fiyatlarının yükseldiğini aktaran Fazlı Yalçındağ, "Böyle devam ederse küçük üretici mal alacağım deyip pazara çıkınca alacak hayvan bulamayacak. Fiyatlar suni şekilde yükselecek. Bu bir kısır döngü olarak devam edecek" dedi.
"Müdahale sorunu çözer ama ortadan kaldırmaz"
ESK'nın piyasaya girmesinin bir alternatif çözüm olduğunu ancak sorunu ortadan kaldırmayacağını belirten Fazlı Yalçındağ, "ESK'nın görevi sadece fiyat aralığını tespit etmek ve buna uymak olmamalı. Kurum hayvancılıktaki yapısal sorunların giderilmesi için çalışmalı" diye konuştu. Bu kapsamda süt verimi yüksek ırklar yerine karma ırkların varlığının arttırılması gerektiğinin altını çizen Yalçındağ, "Aynı iş küçükbaş hayvanlarda yapıldı ve sağlıklı sonuç alındı. Bugün küçükbaş hayvanda hiç sorunumuz kalmadı" dedi. Yalçındağ sözlerini, "Keşke hiç müdahaleye gerek kalmasa, artık eti konuşmayalım, sadece yiyelim" sözleriyle tamamladı.
"Fiyatların alıp başını gitmesine müsaade etmeyiz"
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türkiye'nin birçok ilinde karkas et fiyatlarını yakından takip ettiğini söyledi. Düzenleyici kurum olarak kafalarında bir alt ve üst eşik belirlediklerini, şu an için fiyatların öngörülen düzeyde olduğunu belirten Kemaloğlu, "Şu anki fiyatlar besiciler için makul. Bunun bir üst eşiği olmalı. Ancak alıp başını gitmesine müsaade edilemez. Birkaç gün içinde üst eşiğimizi de belirleyeceğiz. Şu fiyatların üzerine çıkması halinde stoklarımızdan satış yapacağız" dedi.
Stoklarımızda 5 bin ton donmuş et var
ESK olarak piyasayı düzenleme konusunda ellerinde çok sayıda enstrüman bulunduğunu dile getiren Kemaloğlu, "Stoklarımızdaki eti perakende esnafına verebiliriz. Ayrıca elimizde 5 bin ton donmuş et var, bunu da şarkütericilere istedikleri takdirde veririz. Piyasayı rahatlatmak için ne gerekirse yaparız. Yani bunlar da olmazsa uluslararası piyasalardaki gücümüzü kullanırız" diye konuştu. İsmail Kemaloğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Türkiye'nin gündeminde ithalat olmadığının altını çizdi.
Bülent Tunç: "Piyasa normal"
ESK'nın piyasaya müdahale kararını DÜNYA'ya değerlendiren Türkiye Kırmızı Et üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, bunun normal olduğunu ancak mevcut piyasa koşulları dikkate alındığından şu an için müdahaleye gerek olmadığını söyledi. Tunç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ramazan öncesinde 15.30'liralık maliyet açıkladığını hatırlatırken, "Gelinen noktada şu anda piyasada 16-16.5 lira arasından hayvan kesimi yapılıyor. Bunun firesini de dikkate aldığınızda resmi maliyet 17 lirayı buluyor. Dolayısıyla besici zaten minumum düzeyde satış yapıyor" dedi. Fiyat artışı söylentilerinin yeniden ithalatın önünü açmak amacıyla çıkarıldığını vurgulayan Bülent Tunç, "Et pahalı değil, piyasada isteyene istediği kadar eti verebiliriz. Karkas et ithalatına kesinlikle ihtiyaç yok ancak gerekirse besicilik canlı hayvan ithal edilebilir" diye konuştu.