Ferrero: Fındıkta verimli üretim için potansiyel var

Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, “Fındıkta talep artıyor ama üretim artmıyor, üretim verimli hale gelirse üretici için alan var” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ALBA - Küresel şekerleme şirketi Ferrero, Türkiye’nin en büyük fındık alıcılarından biri. Yakın zamanda satın alma yoluyla fındık işleme ve ticareti şirketi olan Ferrero Fındık’ı Türkiye’de kuran şirket, bu nedenle Türkiye’yi stratejik önemde görüyor. Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, Türkiye’de fındık arz fazlalığı nedeniyle çiftçilerin ve ülkenin gelirlerinin artmadığı tartışmalarına farklı bir bakış açısı getiriyor. Ferrero ve dünyada genel olarak fındık talebinin arttığına işaret eden Akın, “Ferrero’nun cirosu 10 yılda ikiye katlanmış. Bu ne demek? Fındık talebimiz de bununla beraber artmış demek. Türkiye’nin son 10 yılına bakın, buna paralel bir artış görüyor musunuz? Türkiye’de birşeyler yapmak lazım. Fındık Türkiye için çok önemli bir değer ve talep artışına cevap verecek şekilde büyümesi gerek. Fındık tarımının sadece veriminin değil, kalitesinin de arttırılması gerekiyor. Çikolata piyasasının kullanabileceği kriterlere uygun bir ürün olması lazım” dedi.

Bamsı Akın, dünyada 1 milyon ton kabuklu fındık, 600-700 bin ton dolayında da iç fındık üretildiğini, yıllara göre değişmekle birlikte Ferrero Fındık’ın Türkiye üretiminin üçte birini aldığını; kendi tesislerinde işlediği fındığın yüzde 70’ini kullandığını, kalanını sattığını anlattı. Ferrero Fındık’ın ürün miktar ve kalitesini artırmak için Türkiye’yi stratejik olarak gördüğünü bu amaçla çalışma yaptığını vurgulayan Bamsı Akın, “Model Bahçe” ile çiftçilerin arazisinin içinde bir bölümü bilimsel tarımla işleyip sonuçlarını çiftçiye göstererek eğitim verdiğini bildirdi. Akın, “Bu bahçelerin tüm tarımsal uygulamalarını ziraat mühendislerimiz yapıyor. Çiftçi, ilaç, sulama, budama vb. her işlemimizi görüyor. Ürün de çiftçiye veriliyor. Burada amaç göstererek anlatmak. Çünkü anlatmayla aklına yatmayabiliyor” bilgisini verdi. Model bahçe ile içinde bulunduğu bahçe arasında 3 kata kadar verim farkları olabildiğini kaydeden Akın, çiftçilerin daha fazla ve özellikle daha kaliteli üretim yapması halinde dünyada bu fındığa talebin bulunduğunun altını çizdi.

İzlenebilirlik yeni unsur Hem Ferrero'nun hem de dünya fındık talebinde “izlenebilirliğin” öneminin arttığını da belirten Bamsı Akın, daha iyi fiyata satış için çiftçilerin bu süreçlere uyum konusunda çaba harcaması gerektiğini, Ferrero’nun da eğitim destekleri verdiğini bildirdi.

TARIMIN SORUNU İŞGÜCÜ

Türkiye’de tarım sektöründe en önemli sorunlardan biri işgücü. Çiftçi ve çiftçi olabilecek gençler şehirlere göç etti, tarımsal üretimden çıktı. Ekilen ürünler ya da bahçelerle çok kısa süreler ilgileniliyor ya da boş kalıyor. Örneğin Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, fındık bahçesinde 120 gün çalışmak gerektiğini ancak şehirlerdeki bahçe sahiplerinin sadece 30 gün ayırabildiğini belirtiyor. Tarım-tarıma dayalı sanayi ürünleri planlaması ile Ferrero Alba deneyimi üretimi artırmak için araştırmaya değer bir konu gibi görünüyor.

Geçmiş tarım modeli Türkiye’nin sorununu çözebilir mi?

Nutella, Kinder, Rocher, Tic-Tac markalı ürünlerin sahibi Ferrero’nun kuruluş öyküsünde “çiftçi-işçi” sorununun çözümü de var. 2. Dünya savaşı sonrası, ucuz çikolatalı ürün arayışıyla Nutella’nın “atası” fındık-çikolata karışımını yapan Ferrero ailesi, kendi şehirleri Alba’da üretilen fındığı kullandı. Küçük bir şehir olan Alba’daki çiftçiler aynı zamanda Ferrero’nun işçisi oldu. Fındık üretiminin devamı için ise çiftçilerin ürünlerini hasat edebilmesi için mevsimde çiftçilere izin verildi ve yerlerine geçici işçiler alındı. Alba’da uzun süredir bu modele ihtiyaç yok ama proje bugün, Hindistan, Güney Afrika ve Kamerun’da “sosyal sorumluluk” olarak devam ediyor.