Fındık fiyatları önümüzdeki aylarda hareketlenebilir

Olam Genel Müdürü Hakan Karakaş, şubat - mart sayımlarında görülecek olan rekolteye göre fındık fiyatlarında oynama yaşanabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

71 ülkede 26 farklı ürün kategorisinde hammadde tedarik eden Olam Group Company bünyesindedeki Progıda, fındıkta verimi artırmak ve çocuk İşçiliği’nin önlenmesi, ’Fındıkta Külleme Hastalığı ve Organik Tarım’a yönelik çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapmak için tedarikci firmalarla bir araya geldi.

3 yıldır, sürekli yapılan toplantılarda sürdürebilirliğin, verimliliğin ve kalitenin önemi çizilirken fındık sektöründe çocuk işciliğin önlenmesine büyük önem veriliyor. Her yıl Doğu ve Batı Karadeniz olmak üzere iki farklı bölgenin tedarikçileriyle toplantı düzenleyen Progıda firmasının yetkilileri, fındıkla ilgili güncel konuları tedarikçilerle birlikte masaya yatırıyor. Bu yıl yapılan bilgilendirme toplantısında ise "fındıkta külleme hastalığı, çocuk işciliğin önlenmesi ve organik tarım" konuları ele alındı.

Ordu Anemon otelde yapılan etkinlikte konuşan Olam Genel Müdürü Hakan Karakaş, üçüncü senesi gerçekleşen bu bilgilendirme toplantılarını, fındık sektöründe iş yapanların bir araya gelmeleri açısından önemli bulduğunu söyledi.

Fındıkta çocuk işciliğin önlenmesi, verimliliğin ve kalitenin artması, küllenme hastalığına karşı alınması gereken tedbirlerin öneminin altını çizen Karakaş, "Fındıkta inanıyorum ki verimlilik ve kalite arttıkca bu tüketime ve fiyatlara olumlu yansıyacaktır" dedi.

Fındık fiyatlarıyla ilgili olarak zor bir sezondan geçildiğini, rekoltenin az olduğu bir sene yaşandığını, fiyatlarda bir beklenti havasının oluştuğunu söyleyen Karakaş, Türkiye’nin fındık ihraç ettiği ülkelerde de ekonomik krizler yaşandığını ve bu krizlerin de tüketicinin satın alma davranışlarını etkilediğini vurguladı.

Bu sene dünya genelindeki fındık rekoltesinin yüksek olduğunu belirten Karakaş, kış aylarıyla birlikte çikolata tüketiminin artmasına bağlı olarak fındık ihracatının da artabileceğini ve şubat - mart sayımlarında görülecek olan rekolteye göre de fiyatlarda oynama olabileceğini kaydetti.

Progıda Sürdürülebilirlik Departmanı Yöneticisi Hande A. Büyüklimanlı ise, Olam'ın 71 ülkede 26 farklı ürün kategorisinde hammadde tedarikçisi olduğunu hatırlatarak son üç yılda tedarikçilerle sürdürülebilir bir işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Firma olarak Türkiye genelinde yürüttükleri zirai eğitim çalışmalarının yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde sosyal sorumluluk projeleri de düzenlediklerini aktaran Büyüklimanlı, bu projeler aracılığıyla fındığın verimliliğini ve kalitesini artırmanın yanı sıra, fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi ve mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma haklarının korunmasına da katkı sağladıklarını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir