Fındık fiyatları üreticiyi memnun etmedi

TMO'nun açıkladığı fındık alım fiyatının yetersiz kaldığını belirten TZOB Başkanı Bayraktar, hükümetten fiyatları revize etmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO'nun Giresun kalite fındık için kilogram başına 10.50 lira, levant kalite için 10 lira olarak açıklanan fiyatın son derece yetersiz kaldığını bildirdi.

Bayraktar, "Tüccar, TMO'nun verdiği fiyatın netini hesaplamış, kendi fiyatının altında kaldığını görmüş ve piyasa fiyatlarını hem Doğu Karadeniz'de hem Batı Karadeniz'de aşağı çekmiştir. Üreticimiz TMO'nun açıkladığı fiyata son derece tepkili. Hükümetimiz, 500 bin fındık üretişinin sesine kulak vermeli, sorunu görmeli, acilen TMO fiyatlarını revize ederek tepkiyi dindirmelidir" dedi.

Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri ile Ziraat Odalarının, Ordu, Giresun ve Trabzon'da yaptıkları hesaba göre üreticinin maliyetini, Trabzon için kilogramda 9 lira 90 kuruş, Giresun'da 9 lira 75 kuruş, Ordu'da 8 lira 75 kuruş, üç ilin ortalamasını 9 lira 47 kuruş olarak tespit ettiklerini; üstelik bu tespitin, Giresun için dekara 120 kilogram, Ordu ve Trabzon için dekara 150 kilogram ürün olacağı hesabıyla yapıldığı ancak verimin, Trabzon'da 73, Giresun'da 87, Ordu'da 104 kilogram civarında kalacağının tahmin edildiği bilgisini verdi.