Fındıkta 6 aylık ihracat hedefi tuttu

Türkiye, dünyada söz sahibi olduğu ürünü fındığın ihracatından, 1 Eylül 2015 ile 29 Şubat 2016 arasındaki ilk 6 aylık dönemde yaklaşık 152 bin ton ihracat gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç, 2015-2016 ihracat sezonunun 1 Eylül'de açıldığını belirterek, "1 Eylül 2015 ve 29 Şubat 2016 arasındaki ilk 6 aylık dönemde 152 bin 561 ton ihracat gerçekleşmiş, bu ihracat karşılığında ise 1 milyar 473 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştır" dedi.

Geçen yılın aynı döneminde 128 bin 544 ton iç fındığın ihracat edildiğine işaret eden Sevinç, "O dönem ise ihraç edilen fındıktan 1 milyar 575 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştır. Bakıldığı zaman bu sezon tonaj bazında yaklaşık 24 bin ton daha fazla ihracat edilmiş" ifadesini kullandı. 

Sevinç, yüzde 19 oranında tonaj bazında artan fındık ihracatının 6 aylık hedeflerinin tuttuğu anlamına geldiğine dikkati çekerek, "İhracatımızdaki bu artış her ne kadar fındık üzerinde çok söylentiler olsa da işlerin yolunda gittiğinin göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.

İlk 6 ayda oluşan rakamların gayet başarılı olduğunun altını çizen Sevinç, "Hedefimiz tuttu. Türkiye'nin on yıllarca bir milyar doları bile zor geçtiğini göz önüne alırsak 6 ayda 1,5 milyon dolar az bir rakam değil. Bize göre çok çok iyi bir rakam" diye konuştu. 

"Fındık çok kıymetli bir üründür"

Sevinç, sezon sonu hedeflerinin 260 bin ton ihracat olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye tonaj bazındaki ihracatını daha da artırmak durumunda. Bu rakamlar bizim halen arzu ettiğimiz rakamlar değil. Bizim her yıl 300 bin tonun üzerine çıkmamız lazım. Bunun için serbest piyasa rejimine çok önem veriyoruz. Dış alıcıların bize güvenleri çok önemli. Dış alıcılar fındığa bir müdahale alımı olmadan fiyatların piyasa koşullarına göre oluşmasına inanmalı. Biz bu durumu çok önemsiyoruz. Piyasa fındıkla ilgili söylentilerden çok etkilenir. Serbest piyasaya inanmak lazım. Dolayısıyla da biz serbest piyasa sisteminin devam etmesi taraftarıyız."

Fındık piyasasının önünün açık olduğunu dile getiren Sevinç, "Kimse endişe etmesin. Kimse paniklemesin ancak Türkiye'nin üretimle ilgili problemini mutlaka halletmesi lazım. Bizim ihracatçılar olarak temel hedefimiz tüketimin tonaj bazında artırılmasıdır. Bu gerçekleşmeden hiçbir paydaş memnun olmayacaktır. Fındık çok kıymetli bir üründür. Her zaman dünya pazarında aranan ürün olacaktır. Bundan dolayı kesinlikle değerinin bilinmesi gerekmektedir" dedi.

Çin'e ihracat 4 kat arttı 

Sevinç, Çin'e olan fındık ihracatın 4 kat arttığına işaret ederek, "Halen 110 civarında ülkeye fındık ihracatımız devam etmektedir ama tabii ki bazı sorunlu ülkeler var. Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere yapılan ihracatta düşüş var. Buna rağmen ihracatta azalma yok. Aksine artış söz konusu. Çünkü geleneksel pazarlarımızdaki payımızda azalma söz konusu değil. Özellikle Çin'e olan ihracatımız bu sezon 4 kat artmış durumda. Bundan dolayı da çok mutlu ve umutluyuz. Çok şükür bu sezon dramatik bir hadise yaşanmadı. Biz her şeyin daha da iyi olacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir