Foça ve Gökova'nın amatör balıkçılık değeri 153 milyon lira

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Akdeniz Koruma Derneğinin (AKD), Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirdiği "Foça ve Gökova Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Amatör Balıkçılığın Sosyal ve Ekonomik Yönü Raporu" nun tamamlandığı bildirildi.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, raporda Foça Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'ndeki amatör balıkçılığın değerinin yaklaşık 120 milyon Gökova ÖÇK Bölgesi'nin ise 33 milyon lira olarak belirlendiği kaydedildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, AKD tarafından tamamlanan "Foça ve Gökova Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde Amatör Balıkçılığın Sosyal ve Ekonomik Yönü Raporu" ile çarpıcı verilerin ortaya konulduğu belirtildi. 

Aralık 2012 ve Mart 2013 arasında gerçekleştirilen çalışmalarda elde edilen verilerin hesaplanması sonucunda Foça ve Gökova'nın amatör balıkçılık değerinin 153 milyon lira olarak hesaplandığı vurgulandı.

Sorumlu olmanın önemine dikkat çekildi 

Raporda, amatör balıkçılığın Türkiye'de de özellikle son 10 yılda hissedilir bir gelişme gösterdiğine dikkat çekilirken, yönetimsel düzeyde gereken düzenlemelerin öngörülü bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği anlatıldı. 

Amatör balıkçılığın önemini her yönüyle ortaya koyacak çalışmaların özendirilmesi ve sürdürülebilir bir amatör balıkçılık için lisans sistemine geçilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, sorumlu amatör balıkçılık ve sorumlu amatör balıkçı kavramlarının benimsenmesinin de bu noktada hayati önem taşıdığı belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir