Gıda lojistiğinde sorunlara teşvik çözümü

Gıda Komitesi Başbakan Yardımcısı Şimşek başkanlığında toplandı. Toplantıda, yaş meyve ve sebze arz zincirindeki temel lojistik sorunların çözümü için farklı teşvik modelleri ele alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı.

Toplantı gündemi ve alınan kararlara ilişkin TCMB'den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yaş meyve ve sebze arz zinciri üzerindeki temel lojistik konular olan hasat, sınıflandırma, paketleme, saklama, nakliye ve soğuk zincir süreçlerinde verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmalar değerlendirilmiş, farklı teşvik modelleri ele alınmış ve öncelikli alanlar belirlenerek uygulama aşamasına geçilmesi kararlaştırılmıştır.

Tarım sektörüne yönelik finansal ürünlerin çeşitlendirilmesine ve teminat başta olmak üzere finansman koşullarının iyileştirilmesine ilişkin tedbir önerileri değerlendirilmiştir.

Rekabet Kurumu tarafından gıda sektörüne ilişkin yürütülmekte olan rekabet incelemelerinde gelinen aşama ve atılması planlanan ilave adımlar hakkında komiteye bilgi sunulmuştur.

Üreticilerin lisanslı depo kullanım maliyetleri ile üretici birliklerinin kendi ortak ve üyeleriyle yaptıkları ticari işlemlerin maliyetlerini azaltacak teşvik paketlerine ilişkin karar alınmıştır."