'İhracat arttı ama gelir değişmedi'

TZD Genel Başkanı Demirtaş, "Yaş meyve ve sebze ihracatında kaybedilen pazarlara tekrar girmek için önemli ölçüde fiyat kırıldı, bu yüzden ihracatın artmasına rağmen elde edilen gelir değişmedi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, yaş meyve ve sebze ihracatında kaybedilen pazarlara tekrar girmek için fiyatların önemli ölçüde düşürüldüğünü belirterek, bu çerçevede ihracatta görülen artışa rağmen sağlanan gelirin değişmediğini bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, yaş meyve ve sebze ihracatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından yaş sebze ve meyve ithalatının bu yılın ilk iki ayında önemli ölçüde artığını belirten Demirtaş, "Yaş meyve ve sebze ihracatında kaybedilen pazarlara tekrar girmek için önemli ölçüde fiyat kırıldı, bu yüzden ihracatın artmasına rağmen gelir düzeyi değişmedi." ifadesini kullandı. Demirtaş, Irak'ta da benzer bir durum yaşandığına dikkati çekerek, ihracata yaşanan artışa rağmen elde edilen gelirin değişmediğini aktardı.

Rusya ve Irak gibi pazarlardan yeterli gelir elde edilememesinin üreticiyi olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Demirtaş, şunları kaydetti,

"Rakamlar, siyasi gerginliklerin ihracatımız üzerinde olumsuz bir etki yaptığını açık bir biçimde gösteriyor. Bu durum, önümüzdeki aylarda diğer pazarlara göre yüksek fiyatlarla ihracat yaptığımız Almanya ve Hollanda gibi ülkelere yaptığımız ihracatta da benzer bir durumun yaşanması riskini gündeme getiriyor. Bütün bu gelişmeler, sebze meyve ihracatı alanında bu yılın ilk iki ayında yaşanan olumlu gelişmelerden ötürü rehavete kapılmamamız gerektiğini gösteriyor. Önümüzdeki dönem için yeni pazarlar bulunmadığı takdirde bu yılın ilerleyen aylarında bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz. Böyle bir ihtimale karşı şimdiden önlem almamız gerekiyor." diyerek sözlerini tamamladı.