Kayserili kadınlar organik üretime hazırlanıyor

Bölgede çiftçi kadınlar domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye, marul, maydanoz, tere, roka, nohut, mısır, üzüm gibi ürünleri organik sertifikalı olarak üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Kayseri’de organik eğitim programları ile kadın çiftçi sayısını artırılması planlanıyor. Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” ile kırsalda yaşayan ve tarımsal üretimin her aşamasında yer alan kadınların yaşam standartlarını yükselteceklerini belirterek, “Bu proje ile köyden kente göçün de önüne geçilecek. Böyle bir merkezin kurulmasıyla organik üretim artacak ve diğer illerle ortak projelerin de önü açılacak. Sloganımız : ‘Kadın emeği ile üretiyoruz, ekolojik merkezimizde işliyoruz" dedi.

Kadın çiftçiler için Bünyan’ın Karahıdır Mahallesi’nde atıl bir ilkokulda ekolojik eğitim ve üretim merkezini açacaklarını kaydeden Kayacan, “Proje ortağımız Büyükşehir Belediyesi okulun tadilatı ve tefrişatını yapacak. Burada kadın çiftçilerimiz organik pekmez, turşu ve salça üretimi yapacak. Elde edilen ürünler ekolojik pazarda satılacak”şeklinde konuştu.

Proje kapsamında halk eğitim merkezi müdürlüğü ile koordineli olarak 41 kadın üreticiye 64 saatlik sertifikalı organik tarım eğitimi verildiğini aktaran Kayacan, “İç Anadolu’da bir ilk olan bu merkezde organik üretici olan kadınlara ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi gibi konularda da eğitimler verildi” dedi.

Bölgede çiftçi kadınların domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye, marul, maydanoz, tere, roka, nohut, mısır, üzüm gibi ürünleri organik sertifikalı olarak üreteceğini belirten Kayacan, “Tıbbi ve aromatik bazı bitkiler de üretilecek. Satıştan artan bölümü işlenerek mamul ürüne dönüştürülecek. Üretim fazlasını işleyerek katma değeri yüksek alternatif ekolojik ekonomi sistemlerinin yaratılması civar mahalleler ve ilçelere de örnek teşkil edecek”diye konuştu.