Kaz yetiştiriciliğine destek geldi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tebliğine göre damızlık kaz işletmelerinde yeni kümes ve kuluçkahane inşaatı, makine, alet ve ekipman alımı, ticari kaz ve hindi işletmelerinde ise yeni kümes yapımı, alet ve ekipman alımı için destekleme ödemesi yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "arıcılık, ipekböcekçiliği, kaz ve hindi yetiştiriciliği" desteğinin uygulama yönetmeliği çıktı. Tebliğ ile Bakanlıkça belirlenen illerde 1.000 adet kapasiteli damızlık kaz, 500 adet kapasiteli ticari kaz ile 1.000 adet kapasiteli ticari hindi işletmeleri destek kapsamına alındı.

Tebliğe göre arıcılık desteğinden bakanlıkça belirlenecek illerde, AKS'ye kayıtlı en az 30 arılı kovana sahip veya arı yetiştiriciliği konusunda eğitim aldığını belgeleyen kişiler yararlanacak. Bu kişilerin "bal süzme makinesi, bal eritme ve dinlendirme kazanı, sır alma teknesi, polen tuzaklı boş kovan, elektrik üreten güneş enerjisi sistemi, seyyar arıcı barakası, bal sağım çadırı malzemeleri" ile ilgili harcamaları kapsamda olacak. Yetiştiriciler 3 yıl süre ile faaliyetini sürdüreceğine ve almış olduğu makine, ekipmanı bu süre boyunca faal tutacağına dair taahhütname verecekler.

Damızlıkta bin kaz yeterli

Damızlık ve ticari kaz yetiştiriciliğinde desteklerden bakanlıkça belirlenen illerde 1.000 adet kapasiteli damızlık kaz, 500 adet kapasiteli ticari kaz ile 1.000 adet kapasiteli ticari hindi işletmeleri yararlanacak. Yatırım için başvurusu onaylanan yetiştiricilere, damızlık kaz işletmelerinde yeni kümes ve kuluçkahane inşaatı, makine, alet ve ekipman alımı, ticari kaz ve hindi işletmelerinde ise yeni kümes yapımı, alet ve ekipman alımı için destekleme ödemesi yapılacak. Destekleme ödemesi, yatırımcı tarafından hayvanların temin edilmesinden sonra yapılacak.

Bakanlıkça belirlenecek illerde dut bahçesi tesisi ve ipekböceği besleme evi yatırımı için hibe desteği uygulanacak.

Bakanlığın koç teke yetiştiriciliği ile manda düvesi yetiştiriciliğine ilişkin uygulama esasları tebliği de Resmi Gazete'de yayımlandı.