Kiraz bu yıl yüz güldürmedi

Türkiye'nin dünyada üretiminde birinci olduğu kiraz, bu yıl hasadından önce yaşanan yağmur ve dolu nedeniyle üreticisini ve ihracatçısını sevindirmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye'nin üretiminde birinci olduğu kiraz, bu yıl hasadından önce yaşanan yağışlar nedeniyle üreticisini ve ihracatçısını memnun etmedi.  

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir, Manisa, Isparta, Afyonkarahisar ve Çanakkale'de yetişen ve uzun raf ömrü sayesinde ihracat için "cazip" olan kirazda, bu yıl 145 milyon dolarlık dış satım yapıldığını bildirdi. 

Kirazda, geçen yıl 155 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bu yıl daha fazla rekolte ile ihracat geliri beklendiğini ifade eden Çalı, başta dolu ve sağanaklar olmak üzere doğal etkenlerin verim kaybı ve ihracatta azalma yaşanmasına neden olduğunu belirtti.  

Çalı, İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki dolunun, Isparta Uluborlu'da ise yağışların ürüne zarar verdiğini kaydederek, şunları söyledi: 

"Uluborlu kiraz tedarik yönünden önemli bir merkezdir. İhracatçılar geçtiğimiz yıllarda buradan alım yapıyordu. Fakat bu sene yağışla oluşan zarar nedeniyle, Uluborlu'dan ihracat için neredeyse hiç ürün alınamadı. Afyonkarahisar ve Çanakkale'de de benzer sorunlar yaşandı. Dalında çatlayıp kaybedilen ürünlerin yanı sıra alınan ürünlerde de fire oranı yüzde 40-50'lere çıktı. Bu kirazın raf ömrünü de olumsuz etkiledi. Kiraz ihracatında bu nedenlerden dolayı geçen yıla göre 10 milyon dolar azalma oldu." 

"Üretici de ihracatçı da zor durumda kaldı" 

Türkiye'nin, üretimi her yıl artan kirazın ihracatında da iddialı bir konumda bulunulduğunu hatırlatan Çalı, "Beklentinin fazla olduğu bir ortamda geçen yılın rakamlarına dahi yaklaşılamaması önemli bir kayıp. Kiraz ihracatının bu yıl daha da artacağını 160-170 milyon dolarlık seviyeye geleceğini ön görüyorduk. Kayıplar üretici ve ihracatçıyı zor durumda bıraktı" dedi.  

En fazla kiraz ihracatının Almanya ve Hollanda gibi Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya'ya yapıldığına işaret eden Çalı, Uzak Doğu'ya da ihracat yapabilmek için gerekli girişimlerin sürdüğünü dile getirdi.  

Çalı, yağıştan dolayı oluşan zararın sigorta kapsamında olmadığını, alınmasını istediklerini sözlerine ekledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir