Küçükbaş kurban üreticileri mağdur

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, "Et ve Süt Kurumu, büyükbaş hayvanları canlı olarak satın alma kararı aldı ama küçükbaş hayvanda karkas et üzerinden alım yapılacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) bayramın ardından elde kalan büyükbaş kurbanlıkları canlı olarak satın aldığını belirterek, "Ama küçükbaş hayvanda karkas et üzerinden alım yapılacak. Bu nedenle küçükbaş kurbanlık üreticisi büyük zarar içinde" dedi.  

Tunç, bu yıl az sayıda kurbanlık hayvanın satılamadığını söyledi.  

Bu nedenle ESK'ya az sayıda talep yapıldığını belirten Tunç, "Kurbanlıkların elde kalma durumu, geçen yıla göre daha az gerçekleşti. Üreticimiz, götürdüğü hayvanın tamamını sattı. Çok az kurbanlık elde kaldı ve bundan dolayı Et ve Süt Kurumu'nra olan talep de azaldı. Satışlar çok iyi gerçekleşti. Büyükbaş kurbarlıklar da elde kalanları da iyi fiyata ESK'ya satıldı. Büyükbaş hayvanların üreticileri için güzel bir dönem geçti" diye konuştu.

"Şu anda sorun, küçükbaş hayvanlarda" diyen Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Et ve Süt Kurumu, büyükbaş kurbanlıkları canlı olarak satın aldı ama küçükbaş hayvanları karkas et üzerinden almayı tercih ediyor. Küçükbaş hayvan için canlı alım fiyatı açıklanmadı. Et miktarı üzerinden alım yapılıyor. Bu nedenle üreticiler çok mağdur durumda. Büyükbaş hayvanlar, canlı olarak satın alındı. Yani toplam kilosu üzerinden fiyat belirlendi. Küçükbaş hayvanda ise farklı bir yöndem uygulanıyor.

Et ve Süt Kurumu, büyükbaş hayvanları canlı olarak satın alma kararı aldı ama küçükbaş hayvanda karkas et üzerinden alım yapılacak. Bu nedenle küçükbaş kurbanlık üreticisi büyük zarar içinde. Buna göre küçükbaş hayvanlar ESK'da kesilecek ve et miktarı üzerinden satın alınacak. Burada belirlenen fiyat nedeniyle de üretici zarar ediyor. Koyun için 12, koç için de 14 lira fiyat belirlendi. Bu fiyatlarla küçükbaş hayvan üreticisi zarar eder. Şu anda çok büyük mağduriyet var."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir