Kuru incirde ilk ihracat tarihi 3 gün öne çekildi
Daha önce 24 Eylül 2012 günü olarak ilan edilen kuru incir 2012-13 sezonu ihracatında ilk gemi yükleme tarihi, Ekonomi Bakanlığı’nca 3 gün öne çekilerek 21 Eylül olarak belirlendi.
Arzu ALP
İZMİR - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu tarafından 24 Eylül 2012 Pazartesi günü olarak belirlenen, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden, kuru incirde ilk ihracat tarihi anlamına gelen 2012/13 sezonu ilk gemi yükleme tarihi değiştirildi. Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu'nun uygun görüşü sonrasında onay için Ekonomi Bakanlığı'na gönderilen ilk yükleme tarihi 3 gün öne çekildi. Bakanlık, ilk yükleme tarihini 21 Eylül Cuma Günü olarak belirledi.
'Raporumuz etkili oldu'
İlk yükleme tarihini protesto etmek amacıyla 2 yıldır genel kurula katılmadıklarını belirten Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, 24 Eylül olarak belirlenen kuru incirde ilk yükleme tarihini Ekonomi Bakanlığı'nın 3 gün öne çekerek 21 Eylül Cuma Günü olarak kararlaştırdığını söyledi.
İlk yükleme tarihinin genel kurul kararından sonra resmiyet kazanması amacıyla onay için Ekonomi Bakanlığı'na sunulduğunu hatırlatan Karazor, "İlk yükleme tarihinin öne çekilmesinde bakanlığa geç olmaması konusunda sunduğumuz raporun etkili olduğunu düşünüyorum. Tarih değişikliği ihracatçıları ayaklandırdı. İhracatçılar şimdi de protesto amacıyla malı 21 Eylül'de sarmayacaklarına dair ağız birliği yapıyor. Biz yıllardır ilk yükleme tarihinin erken olması konusunda mücadele ediyoruz. İhracatçıların Ekonomi Bakanlığı'nın kararına saygı duymalarını bekliyoruz. Yapılacak bir şey yok. İhracatçılar yıllardır aflatoksini bahane ederek ilk yükleme tarihini ertelemek istiyor. İhracatçı, pastayı bölmek istemiyor, rekabeti sevmiyor" diye konuştu.
Karazor, Tariş olarak üreticilerinin temsilcileri olduklarını, onlar adına ilk yükleme tarihinin 20 Eylül'ü geçmemesini istediklerini söyledi. Karazor, geçtiğimiz yıllarda yine ilk yükleme tarihini erteledikleri için ihracatçıları Rekabet Kurulu'na şikayet ettiklerini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak Kurul bizi haklı görmedi. Bu kez Yargıtay'a gittik, iki yıla yakın süredir dava Yargıtay'da bekliyor. Ekim ayında bir karar çıkmasını bekliyoruz" dedi.
Karazor, ihracatçının fiyat kırması karşısında üreticinin dirençli davranarak ürününü çabuk elden çıkarmamasını, stoğunu oluşturmasını istedi. Bu yıl rekoltenin 56 bin 900 ton olarak tahmin edildiğini hatırlatan Karazor, ancak rekoltede 3 bin tonluk bir kayıp olmasını beklediklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: " Şu anda bir hastalık tehdidi yok. Sadece havaların çok sıcak gitmesi ve sert poyraz nedeniyle kalibre yönünden kilo kaybı yaşanacak. Çünkü hava sıcaklığı ile sert poyraz incirde boy olarak irileşmeyi durdurdu, kalibre yönünden adedi düşürdü" Kuru incirde ihracat pazarları ile ilgili de bilgiler veren Karazor, Avrupa'daki krizin talebi etkilediğini, ancak Çin, Arjantin ve Brezilya gibi ülkeler devreye girdikçe Avrupa'ya bağlı tekelleşmeden çıkılmasının Türk incirinin kurtuluşu olacağını savundu.
'İhracat şartları elverişli'
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, Ekonomi Bakanlığı'nın ilk yükleme tarihini 3 gün öne çekerek 21 Eylül olarak belirlemesiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Genel kurulda, ürünün gelişim durumuna ve ihracat aşaması öncesinde incirin işletmelerde görmesi gereken işlemlere göre en uygun tarihi 24 Eylül 2012 Pazartesi günü olarak belirledik. Ancak bakanlık bu tarihi 21 Eylül olarak belirledi. Biraz daha fazla ürün işleme ve ihraç etme fırsatını yakalayacağımız için 24 Eylül tarihini daha uygun görüyoruz. İsteyen üyelerimizin 21 Eylül'den itibaren ihracata başlayabileceklerini de duyurduk." Öz, 25 Ağustos 2012 tarihi itibariyle 48 bin 853 ton kuru incir ihracatı karşılığında 161.8 milyon dolarlık döviz ihracat yapıldığını, güzel bir kuru incir rekoltesinin ihracatçıları beklediğini, ihracat sezonunun başarılı geçmesi için gerekli şartların hazır olduğunu sözlerine ekledi.