Mardin bulguru coğrafi işaret adayı

Türkiye'de yıllık bulgur üretiminin yüzde 25'ini, ihracatının ise yüzde 35'ini tek başına gerçekleştiren Mardin, coğrafi işaret alarak markalaşmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mardin Valiliği ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Mardin bulgurunun coğrafi işaret alması için girişimde bulundu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mardin Valisi Sayın Mustafa Yaman, "Türkiye'nin ve dünyanın en iyi bulguruyla mercimeği bizde. Hatta iddia ediyoruz ki dünyanın en iyi makarnasını da biz üretiyoruz. Mezopotamya ovası tarımsal anlamda çok önemli bir hazine.

2018'de ana göletimizin inşası bitecek ve tarımsal faaliyetlerdeki sulama projemiz sonuçlanacak. Arıtma projemiz de devreye girince çevreye duyarlı tarıma başlamış olacağız. Organize Sanayi Bölgemiz çoğunluğu gıda ağırlıklı fabrikalardan oluşuyor ve ihracat rakamları giderek artıyor. Bu topraklarda Derik zeytini yetişiyor, zeytinyağı da çıkartılıyor. Mardin'in hem tarımsal üretimi hem de turizm anlamındaki rakipsiz zenginlikleri ile bölgenin lokomotif gücü olacağına eminiz." dedi.

"30 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz"

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ da, "Bölgenin kalkınması, zirai anlamda yükselmesi için yürüttüğümüz çalışmalarımızla 30 bin insana istihdam sağlama hedefindeyiz. Derik Halhalı zeytininin, Mezrone üzümünün ve Kızıltepe mercimeğinin coğrafi işaret alması ve böylelikle ekonomik getiri sağlaması için önemli faaliyetler yürütmekteyiz." şeklinde konuştu.

Bulgur ihracatının yüzde 35'i Mardin'den

Mardin Bulgurcular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve İpek Bulgur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faysal Sun ise Mardin bulgurunun doğal tadı ve aromasıyla farklı bir tür olduğunu belirterek, "Mardin'de 15 adet bulgur fabrikası bulunmakta ve yıllık Türkiye üretiminin yüzde 25'ini, ihracatın ise yüzde 35'ini tek başına Mardin yapmaktadır. Mardin bulguru için coğrafi işareti başvurusu yapmış bulunmaktayız, bu süreç devam etmekte. Gelecek yıllarda gıda güvenliği, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşmak en önemli konular olacak. Kendi gıdasını üretmeyen toplumlar dünyada söz sahibi olamazlar." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir