Marmarabirlik 60 bin ton zeytin alacak

Marmarabirlik Başkanı Asa, bu sezon yağlık zeytin dahil 60 bin ton ürün almayı hedeflediklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, birlik faaliyet alanı içinde 100 bin ton rekolte tahmin edildiğini ve bu sezon yağlık zeytin dahil 60 bin ton ürün almayı hedeflediklerini bildirdi.

Asa, yaptığı yazılı açıklamada, 2015-2016 ürün alım kampanya dönemi için rekolte beyanlarının, 28 Eylül'den itibaren almaya başlanacağını ve 30 Ekim'de sona ereceğini belirtti.

Marmarabirlik'in planlamalarını sağlıklı yapabilmesi için ortakların gerçekçi beyanda bulunması gerektiğini vurgulayan Asa, şunları kaydetti:

"Bu yıl yağlık zeytin dahil 60 bin ton ürün almayı hedefliyoruz. Üreticinin korkulu rüyası olan kota engelinin temelinde yanlış beyanlar yatıyor. Marmarabirlik'in artan satış rakamları ve depolama kapasitesi sayesinde bu kampanya döneminde kota uygulaması konusunda çok fazla sıkıntı yaşanmayacak. Ancak kota uygulaması rekolte beyanına dayanmaktadır ve beyanlar alındıktan sonra netlik kazanır. Dolayısıyla ortaklarımızın gerçekçi rekolte beyanında bulunması, hem kota sorununu çözecek hem de Marmarabirlik'in tüm planlamalarını sağlıklı bir şekilde değerlendirmesini sağlayacaktır."

Asa, bu sezon rekolte beklentisinin yüksek olduğunu ifade ederek, "Marmarabirlik rekolte tahmin komisyonunca yürütülen saha çalışmaları neticesinde, birlik faaliyet alanı içinde yaklaşık 100 bin tonluk tahmini rekolte tespiti yapılmıştır. Bu rakam, geçtiğimiz yılın rekolte miktarı ile karşılaştırıldığında oldukça iyimser bir tablo ortaya çıkmaktadır. Geçen yıl mevsim koşulları nedeniyle sektördeki ürün kayıpları bazı bölgelerde yüzde 80'lere ulaşırken, bu yıl rekoltenin 2014'e göre yüzde 60-70 oranlarında daha fazla olması beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"Rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan ürün alınmayacaktır" 

Ortakların beyan edeceği rekolte miktarının, ortaklık giriş beyannamesindeki taahhüt miktarından fazla olamayacağına dikkati çeken Asa, şunları kaydetti:

"Ortaklarımız rekolte beyanı verirken olası bir kota uygulaması yapıldığında, 'Ben ne kadar çok rekolte beyanı verirsem o kadar fazla kota çıkar' mantığıyla hareket etmemelidir. Çünkü kota uygulamasında, her ortağın son 5 yıl teslim ettiği ürün miktarı baz alınmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde rekolte beyanında bulunmayan ortaklardan da ana sözleşme gereği ürün alınmayacaktır. Kooperatif ana sözleşmesi gereğince her ortağın rekolte beyannamesi vermesi zorunludur. Rekolte beyannamesi vermeyen ortakların zeytin teslim etmesi ve genel kurul toplantısına katılması mümkün değildir. Ayrıca kooperatif ana sözleşmesi üst üste 5 iş yılında rekolte beyannamesi vermeyen veya verdiği beyannamedeki teslimini taahhüt ettiği ürünün en az yüzde 50'sini kooperatife teslim etmeyen ortakların ortaklıktan çıkarılmasını öngörmektedir."

Marmarabirlik'te rekolte beyanlarının alınmasının ardından, 32 bin sofralık zeytin üreticisinin bir yıl boyunca büyük emek harcayarak yetiştirdiği ürün alımlarına start verilecek.