Mersin'de sel 175 milyon liralık zarara yol açtı

TZOB Başkanı Bayraktar, Mersin'de 6 bin çiftçinin etkilendiği sel felaketinin 175 milyon liralık zarara yol açtığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mersin'de meydana gelen selden 6 bin üreticinin etkilendiğini belirterek, "Bunun ekonomik boyutuna baktığımızda 175 milyon liralık bir zarar söz konusu" dedi.

Bayraktar, 29 Aralık 2016'da sel felaketi nedeniyle su baskınlarına maruz kalan Mersin'in Tarsus ilçesindeki tarım arazilerini inceledi.

İncelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, kentin örtü altı üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bayraktar, çiftçilerin geçen aralık ve ocak aylarında aşırı yağışların yanı sıra, hortum ve fırtına gibi afetlerle de karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Yüksek rakımdaki köylerde de kar yağışları nedeniyle ürünlerin zarar gördüğüne işaret eden Bayraktar, "Aldığımız bilgilere göre zararın boyutunun fevkalade büyük olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 6 bin üreticimiz maalesef bu zararlardan etkilenmiş. Bunun ekonomik boyutuna baktığımızda 175 milyon liralık bir zarar söz konusu" diye konuştu.

Üreticilerin borçlarının olduğunu ifade eden Bayraktar, "Bu üreticilerimizin kamu ve özel bankalara, tarım kredi kooperatiflerine çok ciddi borçları var. Aralık ayında sel nedeniyle meydana gelen zararlarla ilgili bir kararname var. Bu borçlar erteleniyor. Ancak 2017 yılının ocak ayında aşırı kar yağışı nedeniyle meydana gelen zararların tazmini noktasında yeni bir kararname lazım" diye konuştu.

Bayraktar, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan borçlarda ertelemenin yapıldığını anımsatarak, çiftçilerin Tarım Sigortaları Havuzu'na (TARSİM) yönelik prim borçlarının da ertelenmesini ve örtü altı üretiminde kullanılan sebze tohumlarında KDV muafiyeti uygulanmasını talep ettiklerini dile getirdi.

SGK, sel mağdurlarının prim borçlarını ertelediSGK, sel mağdurlarının prim borçlarını erteledi

Fındık üreticisine sigorta uyarısıFındık üreticisine sigorta uyarısı

Bu konularda ilginizi çekebilir