Mısır üreticisi TMO'nun fiyatını bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 ADANA  - Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat, hasat hazırlığı içindeki mısır üreticisinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) tatminkar bir destekleme alım fiyatı açıklamasını beklediğini bildirdi.

Çorat, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan Bayramı'ndan sonra mısır hasadının başlayacağını ancak piyasalarda mısır fiyatlarının iniş seyrinde olmasının üreticiyi kaygılandırdığını ifade etti.

Mısır ekim alanlarında geçen yıla göre yüzde 20'lik artış tahmin edildiğini bildiren Çorat, şöyle devam etti:

''Türkiye kendine yetecek kadar mısır üretiyor, hatta ihtiyaç fazlasıyla karşılanabilecek düzeyde ancak üreticinin şu anda en büyük beklentisi TMO’nun tatminkar bir destekleme alım fiyatı açıklamasıdır. Bu açıklama da erken yapılmalı.Mısırda düşündürücü bir diğer olay da kök çürüğü hastalığının görülmesi. Bu da verimde bir miktar düşüşe yol açıyor.''

Çorat, Çukurova'nın acilen bir ürün değişimine geçmesi gerektiğinin altını çizerek, ''Üretici de bu değişimin gerektiğinin farkında ancak seçim yapamıyor. Çünkü, maliyeti yüksek fiyatı düşük pamuğun durumu ortada. Soyanın ciddi bir şekilde teşviğe ihtiyacı var. Bu ihtiyaç karşılanırsa üretici bu ürüne yönelebilir. Bu yöneliş, ham yağ açığı olan Türkiye ekonomisi için de faydalı olacaktır. Ayrıca 50 kuruş olan fark ödemesinin de minimum 75 kuruş seviyesine yükseltilmesinin gerektiği kanaatindeyim’’ ifadesini kullandı.