Moritanya’da tarım için ziraat aletleri ihtiyacı had safhada
Batı Afrika'nın kalkınan ülkelerinden Moritanya'da tarım sektörü çok güçlü ancak zirai alet eksikliği çok fazla.
Taylan BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - Moritanya İslam Cumhuriyeti, 1 milyon kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olmasına rağmen sadece 3.5 milyonluk bir nüfusa sahip. Topraklarının da neredeyse 4'te 1'i sulu tarıma uygun. Maden ve petrol rezervleri oldukça fazla. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerini kullanarak kalkınmak isteyen Moritanya, yabancı yatırımcıları bekliyor. Moritanya'nın özellikle tarım potansiyeline dikkat çeken DEİK Türk-Moritanya İş Konseyi Başkanı Sami Özdağ, ülkenin bu potansiyelini yeterince kullanamadığını ve bundan dolayı gıda maddelerinin çoğunu ithal etmek zorunda olduğunu belirtti. Moritanya'da tarıma elverişli 240 bin kilometrekare arazi bulunduğunu aktaran Özdağ, ülkede şekerpancarı, pamuk, patates, havuç, karpuz ve pirinç yetiştirmek için sulamaya uygun verimli araziler bulunduğunu kaydetti. "Burada özellikle tarım için ziraat aletleri ihtiyacı had safhadadır ve bu sektör daha fazla öne çıkmaktadır" diyen Özdağ, bunun yanında sondaj ekipmanı ve su basan motorlara da önemli ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Altyapıya yatırımlar yapılacak
Orta ve Güney Afrika'ya ulaşımda Moritanya'nın lojistik üs olma potansiyeli taşıdığını ifade eden Özdağ, yatırımlar için çok taraflı finans kuruluşlarından finansman desteği sağlanabildiğini söyledi. Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve IMF kredileri ile alt yapı yatırımları çok yoğunlaşmıştır. Altyapı projeleri başta olmak üzere inşaat, madencilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, süt ve süt ürünleri tesisleri, tarım aletleri gibi sektörlerde önemli iş fırsatları bulunuyor. Moritanya'da balıkçılığın çok gelişmiş olması nedeniyle balık işleme tesisleri kurulması ihtiyacı da var. Biz Türk müteahhitlik firmalarımızın da Moritanya'da önemli işler yapabileceğini düşünüyor, bu vesileyle Moritanya'nın kalkınmasına önemli fayda sağlayacağımıza inanıyoruz."
Madencilik potansiyeli var
Halihazırda Moritanya ekonomisinin büyük ölçüde balıkçılık ve demir cevherine dayalı olduğunu kaydeden Özdağ, petrol ve doğalgazın devreye girmesiyle ekonominin önümüzdeki yıllarda katlanarak büyümesinin öngörüldüğünü dile getirdi. Moritanya'nın Batı Afrika bölgesinde önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini anlatan Özdağ, "Moritanya döviz gelirlerinin yaklaşık yüzde 80'ini demir cevheri ve balık ihracatından sağlamaktadır. Ülkede 250 milyon tonluk demir madeni rezervi olduğu biliniyor. Moritanya, yıllık gerçekleştirdiği 10-12 milyon ton demir ihracatı ile dünyanın en büyük 12. demir ihracatçısı konumundadır. Demire dayalı önemli bir madencilik potansiyeline sahip olmakla birlikte Moritanya, altın, elmas, bakır, alçı ve petrol gibi henüz fazla yararlanılmayan pek çok doğal kaynağa da sahiptir. Açık deniz petrol arama çalışmaları halihazırda çok sayıda yabancı yatırımcının ilgisini çekmektedir" şeklinde konuştu.
Serbest bölgede yer alınmalı
Moritanya'nın İç Afrika'ya doğru lojistik bir merkez olma özelliğini taşıdığını söyleyen Özdağ, "Şu anda Moritanya'da hükümetin bir serbest bölge oluşturma projesi var. Bu serbest bölge projesi gerçekleştiğinde, Türk özel sektörünün ve Türk şirketlerinin Moritanya'daki bu serbest bölgede konuşlanması gerekiyor. Böylece hem Güney Amerika ile işbirliklerimiz daha hızlı gelişecek hem de İç Afrika'ya ulaşım, ticari, ekonomik ve sınai işbirlikleri açısından ciddi anlamda büyük, hızlı adımlar atılabilecek" dedi.
'Her türlü yardıma hazırız'
İş konseyi olarak Moritanya'ya Türk yatırımcıları çekip Moritanya'nın ekonomik büyümesine katkıda bulunmak istediklerini açıklayan Özdağ, bu vesileyle Türk işadamlarının Batı Afrika'ya açılımlarını sağlamak ve karşılıklı ticaret hacmini artırmayı arzuladıklarını kaydetti. Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Temel amacımız Türk ve Afrikalı işadamlarının daha sık bir araya gelmesi ve yeni işbirliği fırsatlarının yaratılarak somut ortaklıklara dönüşmesidir. Değerli işadamlarımızı ve müteahhitlerimizi Moritanya'ya davet ediyorum. Moritanya'daki ihaleleri Dünya Bankası ekranlarından, Moritanya ekranlarından ve DEİK 'ten takip edebilirler. Söz konusu fırsatların değerlendirilebilmesi için ilgili alanlarda faaliyet gösteren işadamlarımıza DEİK
Türk-Moritanya İş Konseyi olarak her zaman yardıma hazırız. Ayrıca Moritanya'da bulunan çok değerli Nouakchott büyükelçimiz de Moritanya'ya gelen iş adamlarımıza her türlü yardım ve desteği sağlamaktadır."