Morova, zeytinden yem yaptı Kuveyt'e ihraç ediyor

Zeytin çekirdeğini yakıt olarak değerlendiren Şenol Gıda, zeytin küspesini de yüzde 100 doğal hayvan yemine dönüştürdü. Şirket, bu ürünleri Kuveyt’e ihraç etmeye başladı. Sırada ABD ve Dubai var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - Aydın’da Morova markasıyla faaliyet gösteren Şenol Gıda, zeytinin atıklarını ekonomiye kazandırmayı başardı. İlk olarak zeytin çekirdeğini yakıt olarak değerlendiren şirket, Adnan Menderes Üniversitesi Zooteknik Bölümü işbirliği ile de zeytin küspesini yüzde 100 doğal hayvan yemine dönüştürdü. 

Şenol Gıda Sanayi AŞ Üretim Müdürü Barış Şenol, zeytin küspesinin doğal bir ürün olduğuna, kimyasal madde ve GDO içermediğine dikkat çekerek, “Bu ürün sindirim sistemini rahatlatır, tokluk verir. Su tüketimini ve yemden yararlanmayı artırır. Süt kalitesi ve verimde artış sağlar. Sütteki yağ oranını artırır. Büyümeyi hızlandırır ve et verimini artırır. Tüyde parlaklık ve deride yağlanma meydana getirir” dedi. 

Zeytinyağı sektörüne 1978’de adım attıklarını, 2000’den itibaren de zeytin küspesinin (pirina) değerlendirilmesine yönelik faaliyet gösterdiklerini dile getiren Şenol, “İlk olarak zeytin çekirdeklerinden yakıt elde ettik. İç piyasada büyük ilgi gören zeytin çekirdeği yakıtlarını Danimarka’ya da gönderdik. Zeytin küspenin etli tarafından yem üretmek için de 10 yıl çalışma gerçekleştirdik. Adnan Menderes Üniversitesi Zootekni Bölümü ile ortak çalışmalar sonucunda 2010’da hayvanların ilgi gösterdiği yemi elde ettik. Patentini aldığımız ürüne hem yurtiçi hem de yurtdışından talep geldi. İç pazara yetişmekte zorlanıyoruz. İlk ihracatı Kuveyt’e gerçekleştirdik, Dubai ile Amerika’ya ihracat için görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu. Ege Bölgesi’nde 2 faz üretim yapan zeytinyağı işletmelerinden zeytin küspelerini topladıklarını ve günde 200 ton pirinayı işleyerek zeytin çekirdeği yakıtı ve hayvan yemi ürettiklerini dile getiren Şenol, “Ürünün hayvan sağlığı, hayvan gelişimi, et ve süt verimine çok büyük etkileri oluyor. Sonuçları çok güzel, çiftçilerden geri dönüşler çok güzel. Burdur, bizim pilot bölgemiz oldu ve satışlar burada katlanarak devam ediyor” dedi. 

Hayvanlara da zeytinyağı yediriyoruz 

Morova markası ile yem üretimini 2013’ten itibaren gerçekleştirdiklerini dile getiren Şenol, “Bu ürün fiyat olarak klasik yemlere göre 2 kat daha ekonomik ve daha sağlıklı. Tamamen doğal, hiçbir katkı maddesi, GDO ve kimyasal yok. Tamamen zeytinden hasıl olmuş, doğal bir ürün. İçerisinde yüzde 10 civarında zeytinyağı var. Zeytinyağının faydası herkes tarafından biliniyor. Bu vesileyle hayvanlara da zeytinyağı yedirmeye başladık” açıklamasını yaptı. 

Yem sektöründe son sözün hayvanlar tarafından söylendiğine dikkat çeken Şenol, özetle şunları ekledi: “3 fazdan çıkan zeytin küspesinden yem yaptığınızda hayvanlar bu yemi yemiyor. 2 faz çalışan zeytinyağı fabrikalarından çıkan zeytin posalarından bu yemi üretmeyi başardık.”Şenol, Ege Bölgesi’nde 2 faz çalışan zeytinyağı fabrikalarından zeytin posalarını toplayıp bu atıkları ekonomiye kazandırdıklarını belirtti.

2 faza geçildiğinde çevre kirliliğinin önüne geçilir

Sektör 2 faza döndüğünde atıkların çevreyi kirletmesinin önüne geçildiğini belirten Şenol, şunları anlattı: “Diğer zeytin fabrikaları da 2 faza döndüğü takdirde karasu sorunu da çözülecek. Hammaddeler suyu ile birlikte geliyor, biz bunu absorbe ediyoruz. Bu şekilde yeme dönüşmesi iyi oluyor. Tüm firmaların başını bela olan ve çevre cezaları ile karşılaşmasına neden olan karasu sorununa çözüm olabilir. 2 fazın önünün açılması lazım. 3 faz çalışıldığında çevre kirliliğinin önüne geçilemez. 2 faza geçildiğinde kara su sorununa kesinlikle çözüm bulunmuş olacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir