Nisan’daki don Manisa’da bağ ve bahçeleri vurdu

Geçtiğimiz hafta yaşanan soğuklar Manisa’da başta bağ sahaları olmak üzere kiraz, ceviz, badem bahçelerinde hasara neden oldu. Don Manisa’nın bütün ilçelerinde etkili olmakla birlikte en çok hasarı Manisa Merkez ve Saruhanlı ilçelerine bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA)

Manisa ve ilçelerinde görülen don olayının meydana getirdiği hasarın tespitine yönelik çalışmalar Manisa Valisi Erdoğan Bektaş başkanlığında yapılan toplantıda masaya yatırıldı.

Geçen hafta ülke genelinde yaşanan soğukların Manisa’da ciddi bir don olayı olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bektaş, “Bu durumdan özellikle üzüm üreticileri etkilendi. Konuyu enine boyuna bütün ilgililerle görüştük, yapılabilecekleri tespit ettik” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Manisa Milletvekili Recai Berber ise Manisa’nın bütün ilçelerinin dondan etkilenmesine rağmen en çok hasarın Manisa Merkez ve Saruhanlı ilçelerinde olduğunu belirterek, “Sadece bağlarda değil, kiraz, ceviz, badem bahçelerinde de aynı şekilde hasar var. Hatta mevsimlik veya yıllık mahsul diyeceğimiz domates, karpuz gibi ürünlerde sıkıntı yaşandı. Saruhanlı’da yıllık olarak yine fidelerimizde hasar olduğunu tespit ettik. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz teknik çalışmalarını yapıyor. Şu ana kadar yapılan ilk tespitlere göre özellikle Saruhanlı’da toplam bağlarımızın yüzde 40’ı alan olarak zarar gördü ve bu zarar da ortalama yüzde 50’nin üzerinde. Yüzde 20-90 diyoruz ama yüzde 70’ler seviyesinde bir hasar var” dedi. 

Manisa’nın don olayını genel anlamda bütün ilçeleriyle yıllardır ilk defa yaşadığına dikkat çeken Berber, “Çiftçilerimiz şokta. Bunu telafi etmek için neler var elimizde, onu masaya yatırdık. Öncelikler Bakanlar Kurulu kararıyla Nisan ayında çıkan kararnameyle çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelenmiş durumda. Ancak burada sigorta hasar bedeli alamayacak olan çiftçilerimiz var. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz üzerinde çalışacağız. TARSİM eksperlerimiz sahada çalışmalara başladı. Onlar poliçe bitim süresinde çiftçimizin normal hasarlarını daha hassas, daha titiz bir şekilde bu yıl çalışarak karşılayacaklar. Sigorta yaptıran çiftçilerimiz için herhangi bir sıkıntı olmayacak. Ancak sigortası olmayan parseller veya üreticilerimiz için de bir çalışma yapmamız lazım” diye konuştu.

Don olayının meydana getirdiği hasar ve rekolte düşüklüğünde muhtemelen fiyatların daha yüksek oluşacağını kaydeden Berber, ürün kaybının toplam geliri azaltmayacağını tahmin ettiklerini belirterek, üzümde meydana gelebilecek yüzde 20’lik azalmanın bazen fiyatı iki katına çıkarabildiğini, bunun geçmiş yıllarda görüldüğünü söyledi. Berber, “Tonu bin 200 dolarlardan 3 bin dolara çıktı. Önceki yıl 2 katından da fazla, tonu 3 bin dolara bu memlekette üzüm satıldı, ihraç edildi. Üzüm az olduğu için dolayısıyla fiyat artışı bazen lehimize olabiliyor, onu önümüzdeki günler gösterecek. Vatandaşlarımızın hasarla ilgili bir ay içerisinde İlçe Tarım Müdürlüklerimize başvurmaları gerekiyor” dedi.