Olam Progıda, ‘Yeşil Kokarca’ ile mücadele edecek

Olam Progıda, fındıkta sürdürülebilirlik ve verim için ‘Yeşil Kokarca’ ile mücadele edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

66 ülkede 47 farklı ürün kategorisinde hammadde tedarik eden Olam Progıda, 2015 yılından beri geleneksel hale getirdiği Sürdürülebilirlik Tedarikçi Toplantısı’nda tedarik zincirinde bulunan fındık tedarikçileriyle bir araya geldi. Her yıl Sürdürülebilirlik Programı kapsamında sosyal ve zirai konulara odaklanan toplantının bu yılki ki konusu fındıkta ciddi verim kaybı ve kalite düşüklüğüne sebep olan Yeşil Kokarca zararlısı oldu.

Türkiye’de her yıl üretilen ortalama 600 bin ton fındıkta 100-150 kilo değer kaybı yaşandığını belirten Olam Progıda Genel Müdürü Hakan Karakaş, bu kayıpların önüne geçmek için değişimin zorunlu olduğunu söyledi. Bu değişimin ise tedarikçilerle birlikte mümkün olacağını vurgulayan Karakaş, “Bu değişimleri sadece konuşarak değil, aynı zamanda teknoloji olarak, üretici standartları olarak, depolama standartları olarak yapabilirsek, fındığın her noktasında ülke olarak lider konumda devam edebiliriz” dedi.

“Fındığı sattığımız müşteriler fındığın nereden geldiğini merak ediyorlar, satın alacakları fındığın hangi bahçelerde, hangi koşullarda üretildiğini öğrenmek istiyorlar. Çünkü uluslararası standartlarda üretilmiş fındığın kendi ürettikleri ürünlerin; çikolataların içine katmak istedikleri için bu bilgiye sahip olmak istiyorlar" diyen Olam Progıda Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu Türkay da; "Biz de uluslararası standartlar çerçevesinde ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda fındığın verimini ve kalitesini arttırmak için bir dizi programlar yürütüyoruz." dedi.

“Gerekli tedbirler alınmazsa Türkiye fındığında ciddi verim kaybı yaşanabilir”

Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Fındık Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ebru Gümüş ise çoğu aynı zaman da fındık üreticisi de olan katılımcılara, fındıkta ciddi kalite ve verim düşüklüğüne sebep olan Yeşil Kokarca (Palomina Prasina) nın zarar şekli ve etkin dönemlerini anlattı. Bu konuya ek olarak Gümüş, son zamanlarda Gürcistan da önemli ölçüde ürün kaybına sebep olan ve ülkemizde yapılan çalışmalarda Rize ilinde de varlığı tespit edilmiş, oldukça tahripkâr olan ve Yeşil Kokarca ile aynı familyada bulunmasına karşın kendisine yönelik etkin bir mücadele henüz geliştirilmemiş olan Kahverengi Kokarca (Hayomorpha Halys) hakkında da önemli paylaşımlar da bulundu. “Kahverengi Kokarca’nın Türkiye’deki fındık üretim bölgelerine özellikle de Giresun ve Ordu’ya gelmesi an meselesidir” diyen Gümüş, gerekli tedbir ve bakımlar yapılmazsa önümüzdeki süreçte Türkiye’de üretilen fındıkta ciddi verim kaybının oluşabileceğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir