Pamuk rekoltesi tahmini açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR  - Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, Ege Bölgesi'nin 2012-2013 sezonu pamuk rekoltesi tahminlerinin 130 bin 922 ton olduğunu belirterek, "Bu da geçen yıla göre yüzde 21,4'lük azalmaya denk geliyor" dedi.
 
Kocagöz, İZTB'de düzenlenen basın toplantısında, Ege Bölgesi'ndeki pamuk ekim alanlarının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 oranında azaldığını, verimde de yüzde 9-10'luk düşüş olduğunu belirtti.
 
Geçen yıl rekoltenin 166 bin 572 ton olarak gerçekleştiğini ifade eden Kocagöz, şöyle konuştu:
"2012-2013 sezonu pamuk rekoltesi tahminimiz 130 bin 922 ton. Bu da geçen yıla göre yüzde 21,4'lük azalmaya denk geliyor. Pamuk üreticisi maliyetin altında bir fiyata satış yapıyor. Zararına satıyor. Gelecek sezon ekili alanlardaki azalma dramatik şekilde sürecek. Bu iş buğday, mısır ekimlerine kayacak görünüyor. Önümüzdeki yıl Türk pamuk üretimi yüzde 25-30 gerileyecek gibi görünüyor. Sonra pamuk fiyatları yine yükselecek ama Türkiye az ürettiği için ithal edip, paraları diğer ülke üreticilerine vermek zorunda kalacak."
 
Kocagöz, pamukta 46 kuruş devlet desteği olduğunu, ancak bu rakamın en az 60 kuruş olması gerektiğini sürekli dile getirdiklerini belirterek, "En büyük problem maliyet. Mazot, ilaç, gübre... Maliyetle ilgili dezavantajların avantaja çevrilmesi lazım. Türk üretici mazotu 4,40 liradan kullanıyor, Brezilyalı üretici 2 liradan. Verilen mazot desteği kullanılan mazotun 10'da 1'ine denk geliyor. Gerçek mazot desteği istiyoruz. Yunanistan'da bile maliyet daha düşük" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir