‘Pirinçte GDO tespit eden laboratuvarlar akredite değil’

GDO’lu pirinç için konuşan ABD’li yetkililer Türkiye’deki test laboratuvarlarının uluslararası akredite olmadığını söylediler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Hüseyin GÖKÇE
 
ANKARA - GDO’lu pirinç tartışmasına Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı yetkililerinden farklı bakış açısı geldi. Yetkililer, Türkiye’de GDO için derinlemesine analiz yapılmadığını belirtirken, sonuçların bulaşma ihtimalini hiçe sayarak “var” veya “yok” şeklinde çıktığını belirttiler.
Dünyada GDO’lu veya GDO içermeyen tüm gıda ürünlerinin aynı dökme yük gemilerinde taşındığına dikkat çeken yetkililer, bu yüzden laboratuvarda test sonucunun pozitif çıkmasının normal olduğunu kaydettiler. Ne ABD’de ne de dünyanın başka ülkesinde GDO’lu pirinç üretimi yapılmadığına dikkat çeken yetkililer, “Ticarete konu ürünler çok büyük 60 bin tonluk gemilerde açık olarak taşınıyor. Bir ülkeye izin verilmiş GDO’lu mısır ve soya taşıyan gemilerin, sonraki yükü pirinç olabilir. Dolayısıyla GDO tozları bunun her yerinde olabiliyor” dediler.
 
Dünyada 28 ülkede biyoteknolojik tarımsal üretim olduğunu ve bunların 5 tanesinin de AB ülkesi olduğunu belirten ABD’li yetkililer, “Dünyada bütün ülkeler aynı gemiyi kullanıyor. Bugün ABD’den çeltik taşıyan, yarın Arjantin’den mısır taşıyor. Arjantin’den soya ithal ettiniz, aynı gemiyle cep telefonu da geliyor diyelim. Eğer o telefonları kontrol ederseniz, GDO ile bulaşık olduğunu görebilirsiniz” örneğini verdiler. Türkiye’nin belirlediği limitler çok düşük Türkiye’nin GDO konusunda belirlediği limitlerin çok düşük olduğunu, AB’nin yüzde 0.9 olarak belirlediği limitin Türkiye’de yüzde 0.000000001 düzeyinde olduğunu aktaran yetkililer, “Bu oranların geçmişte anlamı olabilirdi, çünkü o dönem cihazlar yüzde 1 hassasiyetle ölçüm yapabiliyordu. Oysa günümüzde trilyonda 1 hassasiyetle ölçüm yapan makineler var. Üstelik biz ABD olarak biyoteknoloji ürünlerinin son derece güvenli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandılar. Türkiye’de 3 gemiden gelen ürünlerde test yapıldığını ve bunların  2 tanesinin ABD menşeli olduğunu dile getiren yetkililer, ABD’de diğer ülkelerin hassasiyetleri dikkate alınarak üretim yapıldığını belirttiler.
Türkiye’deki laboratuvarların uluslararası akredite olmadığını ve GDO tespit edilen gemilerde numunelerin Tarım Bakanlığı yerine savcılar tarafından alındığını dile getiren yetkililer, ilgili laboratuvarın “numuneleri yıkadık, yine sonuç aynı çıktı” şeklindeki açıklamasına yönelik
olarak da “Bu öyle bir konu ki sudan bile bir şeyler bulaşmış olabilir” ifadesini kullandılar.
 
Türkiye’de sıfır tolerans politikası devam ettiği sürece test sonuçlarının pozitif çıkmaya devam edeceğini belirten yetkililer, mevzuatın cezayla ilgili hükümlerinin çok ağır olduğunu belirterek, “Bu konuda soruşturma geçirenler kıymetli tüccarlar. İlk baştan beri söyledik. Sorumluluğu olmayan insanlara ceza öngören bir tek Türkiye var. GDO üzerinde çalışma yapan tohum firmalarından 5’i Avrupalı. Bunlar dünyada 60’ın üzerinde ülkeye başvuru yaptılar. Bir tek Türkiye’ye yasalardan dolayı başvuru yapmadılar” şeklinde konuştular. Türkiye’de büyük panik yaşandığını dile getiren yetkililer, GDO teknolojisinin kullanılmadığı buğdaydan üretilen kraker üreticilerinin bile panik içinde olduğunu söyleyerek büyük bir bilgi kirlenmesinin yaşandığını vurguladılar.