"Çiftçiler TARSİM'i benimsedi"

Engürlü, Tarım Sigortaları Sistemi Havuzu (TARSİM) başladığından beri poliçe sayısında ve prim üretiminde sürekli artış yaşandığını, bunun da çiftçilerin sistemi benimsediğini gösterdiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürlü, Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde düzenlenen TARSİM hayvancılık dalı eksperlik eğitim seminerinin açılışında, 81 ilden 134 serbest veteriner hekimin katıldığını seminerin bir hafta süreceğini, sınavda başarılı olanlara sertifika verileceğini belirtti. 

Eksperlerin, hasarı bilimsel kurallar çerçevesinde tespit etmesi gerektiğini vurgulayan Engürlü, şöyle konuştu: 

"Biz sizlerden hasar tespitlerini doğru ve bilimsel yöntemlerle yapmanızı bekliyoruz. Eğitimin ana amacı, hasar tespit organizasyonunda adilane, doğru ve bilimsel çalışmaların yapılmasını sağlamak. Hiç kimse hasar tespiti yapmak üzere gittiği yerde duygusal davranmasın. Kılı kırk yarıp adaletli olsun. Başkası kazanacak diye hiç kimse vebal altında kalmasın çünkü devlet de üretici de biziz." 

Hayvan hayat sigortasının damızlık sığır, besi hayvanları, küçükbaş ve kümes hayvanları olmak üzere 4 alanda yapıldığını anlatan Engürlü, şöyle devam etti: 

"TARSİM başladığından beri poliçe sayısında ve prim üretiminde sürekli artış yaşanıyor. Bu da çiftçilerin sistemi benimsediğini gösteriyor. Hayvan hayat sigortasında ise poliçe sayısı 2013 yılı itibarıyla 900 bine ulaşmış. 2006 yılında ilk başladığımız yıl poliçe sayımız 12'ydi. Devamlı artan grafik görülüyor. Bu grafik içerisinde de çiftçimiz sistemi görüp tanıdıkça sigorta sistemini benimsiyor ve her geçen gün sisteme katılım da artıyor. Bu, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir özellik. Sigorta sistemi, hayvancılığa yatırım yapacak olan insanların yatırımlarını daha da kolaylaştırıyor, sektörün gelişmesine de katkı sağlamış oluyor."