"Gül bahçesinde domates" işsizliği bitirdi

Deregümü köyünde 2005 yılında gül bahçelerini bozarak örtü altı seralarda domates üretimine başlayan köylüler, yurt içi ve yurt dışından gelen talebe yetişemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ISPARTA  - Deregümü köyünde 2005 yılında gül bahçelerini bozarak örtü altı seralarda domates üretimine başlayan köylüler, yurt içi ve yurt dışından gelen talebe yetişemiyor.
Her iki aileden birinin sera kurarak domates üretimine başladığı 2 bin 700 nüfuslu Deregümü köyünde, kadın ve çocuklar tarafından toplanan domatesler, köye gelen tırlara yüklenerek kooperatif ve büyük şirketler aracılığıyla yurt içinde dağıtılıyor veya yurt dışına ihraç ediliyor.
Deregümü Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Haymanalı, 2005 yılında birkaç üreticinin gül bahçelerini bozarak 4-5 dönüm alanda domates üretmeye başladıklarını, zamanla üretilen domatesin talep görmesi üzerine bugün yaklaşık 700 dönümde seracılık yapıldığını söyledi.
Bugün yılda ortalama 6 bin ton domates hasadı yaptıklarını bildiren Haymanalı, üretimin yüzde 30'unun ihraç edildiğini, diğer kısmının ise iç piyasaya dağıtıldığını ifade etti.
Özellikle Romanya, Bulgaristan ve Rusya'ya ihraç yapıldığını anlatan Haymanalı, "Günde yaklaşık 100 ton domatesi tırlara yüklüyoruz. Kentimizde gece ile gündüz arasındaki hava sıcaklığı farkından dolayı domatesin aroması çok yüksek, raf ömrü de en az 15 gün oluyor. Talebi karşılayamıyoruz. Üretim alanlarını genişletmek için çalışmalar yapıyoruz" dedi.

-Yılda 6 milyon liralık kazanç sağlanıyor-

Heymanalı, domatesten iyi gelir sağlanması üzerine gül bahçelerinin sökülerek yerine seralar oluşturulduğunu kaydederek, "Köyümüzde işsizlik kalmadı, bu nedenle yakındaki il ve ilçelerden çalışacak eleman arayışlarına başladık. Dışarıdan göç alıyoruz. Çalışacak elamanlara burada hem yer hem de üründen yüzde 25 civarında pay veriyoruz" diye konuştu.
Üreticilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Süleyman Demirel Üniversitesi'nden aldıkları destekle modern tarım yaptıklarını ve kaliteli ürün yetiştirdiklerini vurgulayan Haymanalı, şunları söyledi:
"Hedefimiz üretim yapılan alanı 2 bin dönüme çıkartmak. Özellikle büyük şirketlerin talebini karşılayabilmek için domates üretimini artırmamız gerekiyor. Domates üretiminden yılda 6 milyon liralık kazanç sağlıyoruz. Bu işten yaklaşık bin 400 kişi çalışıyor. Yani aileleriyle yaklaşık 10 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Çok güzel bir istihdam sağlanıyor."
Köyde ilk domates üretimi yapan üreticilerden Mehmet Erdoğan ise 2005 yılında başladıkları denemelerden olumlu sonuçlar almaları, verim ve kalitenin yüksek olması üzerine gül bahçesinin tamamını domates serası haline getirdiğini söyledi.
Erdoğan, "Sonraki yıllarda talebin de artmasıyla seralarda domates üretimi hızla artmaya başladı. Bugün köyümüzde 110 aile domates üretimi ile geçimini sağlıyor. Domatesin iyi gelir getirmesi nedeniyle vatandaşlar gül bahçelerini sökerek domates üretmeye başladı" dedi.
Deregümü'de domates üretimine başladıklarında seracılık yapılamayacağı yönünde olumsuz görüşlerle karşılaştıklarını ifade eden Erdoğan, buna rağmen kaliteli ve kontrollü üretim gerçekleştirerek büyüdüklerini kaydetti.