Rekolte tahmini hem 'memnuniyet' hem 'şaşkınlık' yarattı

Hasada sayılı günler kala günler kala fındıkta rekolte ve fiyat karmaşası sürüyor. Geçtiğmiz son 10 yılda üretici ve sanayiciyi hep karşı karşıya getiren rekolte tahmini bu yıl da tartışma yaratmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VEYSEL AĞDAR

İSTANBUL - Piyasada spekülasyonlara yol açmamak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016-2017 sezonu için açıklanan 468 bin tonluk tahmini rekolte açıklaması tatmin etmedi. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk açıklanan rakamı gerçekçi bulmadıklarını bu nedenle şerh koyduklarını belirtirken, Karadeniz Fındık İhraçatçıları Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç'te Bakanlığın açıklamasında detaylara yer verilmediğini kaydetti. FTG'nin de çalışmalarının devam ettiğini ve sonuçlarının önümüzdeki günlerde değerlendirileceğini sözlerine ekledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da, 468 bin ton olarak açıklanan 2016 yılı fındık rekolte tahmininin, geçen yılki rakamının oldukça altında kaldığını belirterek, geçen yıla göre yüzde 30'luk bir kayıp var bu da fiyatlara üretici lehine olumlu yansıyacak açıklamasında bulundu. 

UFK şerh koydu 

Bakanlığın açıkladığı 468 bin tonluk rekolte tahminini gerçekçi bulmadıklarını kaydeden Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, "Afetlerin ve don olaylarının yaşandığı 2014'te bile 491 bin ton rekolte gerçekleşmişken, bu yıl ne yaşandıda bu kadar kayıp. Gerçeği yansıtmayan tahminler piayasaya yarar değil zarar vermekte. Düşük açıklanan rekolte üreticiyi beklentiye sokacak. Sonra yulkarı doğru hareketlenen fiyatlar araz fazlası oluşunca tepetaklak olacak. Bundan hem üretici hemde de sanayici zarar görecek. Bu nedenle biz UFK olarak bakanlığın açıkladığı tahmini rekolte rakamına şerh koyduk. Bizim tahminlerimiz daha yüksek" diye konuştu. Bu arada UFK internet sitesinden bu yıl emanete ürün almayacaklarını duyurdu. 

FTG: Detaylar yok 

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan spekülasyonlara yol açmamak için rekolte tahmin çalışmalarını açıklamama karaı aldıklarını, ancak tahmin çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı Edip Sevinç de, " Sonuçlar önümüzdeki günlerde netleşecek. bakanlığın açıkladığı 468 bin tonluk tahminin detayları yok. hangi ilde ne kadar üretim var. Nerede kayıp nerede artış hiçbir şey yok. Mayısta da TÜİK 535 bin ton olarak açıklamıştı. Bunu sorgulamamk gerekir. TÜİK rakamları nereden ve neye göre aldı? Kafalar karışık. Biz kendi çalışmalarımızın sonucuna göre hareket edeceğiz" diye konuştu. 

'İhracatçı rekolteye değil, piyasaya bakmalı'

Açıklanan rakamın tahmini olduğunu kaydeden İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali haydar Gören de, "Önemli olan sezonda piyasaya inecek olan ürün miktarı ve oluşacak fiyattır. Fiyat ne olursa olsun biz ürünü pazarlarız. Rekabet ortamında pazar kayıpları da yaşana bilir. Geçen yıl 285 bin ton hedeflemiştik, ancak yüksek fiyat deneniyle 240 bin tonda kaldı. 45 bin tonu rakip ülkelerimiz tedarik etti. İhracatçı olarak diğer sektöe paydaşlarınında tahminlerini değerlendirerek hareket etmeliyiz. Piyasayı da bu yıl arz talep dengesi oluşturacaktır. Her kesime hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

'Ortak alınan karar, kimse karşı çıkamaz'

Açıklanan rekoltenin başta üreticiler adına tüm ülkeye hayırlar getirmesini dileyen  Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ise, Bakan Çelik'in açıkladığı bu rekoltenin kendilerinin de kabulü olduğunu ve rekolteyi gerçekçi bulduklarını ifade ederek, "Elbette yanılma payı olabilir ama kamuoyuna duyurulan 468 bin ton rakamı bizim de aşağı yukarı tahmin ettiğimiz rakamdır. Açıklanan bu rekolteye kimsenin itirazı olamaz. Çünkü haziran ayı içerisinde yapılan rekolte çalışmalarına her kurum temsilci gönderdi. Dolayısıyla açıklanan bu rekolte, sektörün bütün temsilcilerinin ortak belirlemesiyle ortaya çıkmıştır" dedi.