Sakarya'da topraksız tarımla çilek üretildi

Taraklı ilçesinde bir çiftçi kurduğu serada perlit ve ponza taşlarını kullanarak çilek üretimi yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




SAKARYA  - Sakarya'nın Taraklı ilçesinde bir çiftçi kurduğu serada perlit ve ponza taşlarını kullanarak çilek üretimi yaptı.
İlçede seracılık yapan Ahmet Hüsrevoğlu, 700 metrekarelik sera alanında perlit ve ponza taşları kullandığı saksılara 10 bin çilek fidanı dikti. Herhangi bir toprak maddesi kullanmadan çileklerini yetiştiren Hüsrevoğlu, ilk çilek hasadını gerçekleştirdi.
Hüsrevoğlu, topraksız tarım uygulamasının Türkiye'de nadir yapıldığına dikkati çekerek, merak üzerine başladığı uygulamada yüksek verimlilik sağladığını anlattı.
Kullandığı perlit ve ponza taşlarının yağmur sularını çok iyi çektiğini vurgulayan Hüsrevoğlu, bu şekilde yüksek miktarda çilek ürettiğini söyledi.
Hüsrevoğlu, topraksız tarım uygulamasının Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, "Seracılık son yıllarda büyük bir ilerleme göstermiş olsa da dünyada giderek artan yeni bir seracılık anlayışı gelişmektedir. Bu yeni anlayış, serada topraksız ürün yetiştirilmesidir. Kurulum maliyetinin yüksekliği dezavantaj gibi gözükse de birim alandan elde edilen ürün, normal şartlarda yetişenden daha fazla kazanç sağlamaktadır" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Seyrani Mersin de serada topraksız tarım uygulamasının dünya genelinde yaygınlık kazanan bir yöntem olduğunu bildirdi.

Mersin, bu şekilde çok çeşitli ürünlerin yetiştirilebileceğini vurgulayarak, "Bu uygulama, hava koşullarına bağlı kalınmadığı için çok kullanışlı. İş gücünden de tasarruf sağlanıyor. Ürünlere hastalık genellikle topraktan gelir. Ancak burada toprak kullanılmadığı için herhangi bir hastalık durumu da söz konusu olmaz" ifadelerini kullandı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir