Sebze fiyatlarında iki kat artış var!

Antalya'da artan maliyetlere yağışlar ve hortum afeti de eklenince, sebze fiyatları yüzde 65 ile yüzde 150 arasında arttı. Yüksek fiyat nedeniyle marketler patlıcan, biber satmama kararı aldı. (Sergül Keskin)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERGÜL KESKİN

Antalya'da aşırı yağışların yol açtığı sel felaketinin ardından, hortumun seralara verdiği zarar, sebze fiyatlarını uçurdu.

Antalya Hali'nde yılbaşında 4 lira olan dolmalık biber yüzde 125'lik artışla 9 liraya, 3.80 lira olan sivri biber yüzde 150'lik artışla 9.50 liraya, 2.60 lira olan domates yüzde 92 artışla 5 liraya, 4 lira olan patlıcan ise yüzde 120'lik artışla 9 liraya çıktı. Fiyatların aşırı yükselmesi üzerine bazı zincir marketler biber, patlıcan ve kabağı satmama kararı alırken, fiyatların hava şartlarının düzelmesiyle bir ay içinde normal seviyeye düşeceği belirtildi.

DÜNYA'ya açıklama yapan Antalya Yaş Meyve Sebze Komisyoncular Derneği Başkanı Nevzat Akcan, Antalya'da böyle bir yağmur görmediğini belirterek, "Geçen hafta yaşanan hortum, yüzde 5 ekili alanı etkiledi. 26 bin dönüm alanda etkili oldu. 3 bin 250 dönüm örtü altı sera zarar gördü. Demekki yüzde 5 üretimin etkilenmesi, piyasayı etkiliyor. Zaten ürün kıt. Doğal afetler de üstüne gelince fiyatlar yükseldi. Bir ay içinde fiyatlar normal seyrine gelir" dedi.

Marketler patlıcan-biber satmama kararı aldı

Marketlerin zarar etmemesi için 10 liraya aldığı ürünü 15 liranın altında satmaması gerektiğini, ancak zaten fiyatlar yüksek olduğu için market zincirlerinin patlıcan, biber ve kabak satmama kararı aldığını da dile getiren Akcan, bu kararın geçici olduğunu, önümüzdeki günlerde normale döneceği görüşünde olduğunu söyledi. Akcan, marketlerin bu kararının fiyat gerilemesinde etkili olacağını söyledi.

Üretici domatesi 2.5 liranın altında satarsa batar

Akcan, artan girdi maliyetlerinin üreticinin de belini büktüğünü belirterek, üreticinin domatesi 2.5 liranın altında satması halinde batacağını söyledi. Akcan, "Maliyetler afaki derecede arttı. Ben aynı zamanda üreticiyim. Seramda bir dönümden 500-600 kilo patlıcan keserken, yağıştan dolayı 50 kiloya düştü. Üretim maliyeti yüzde 100 arttı. Üretici bu maliyeti fiyata yansıtamazsa batar" açıklamasını yaptı.

Girdi maliyetleri düşürülmezse ucuzlamaz

Tarımda ithalat politikasını da eleştiren Akcan, "Biz kendi köylümüzün elindeki soğanı satamıyoruz, ama ithal ediyoruz. Bu arada tüketici pahalı yiyor, milletin beli bükülüyor. Tarımda girdi maliyetlerini düşürmediğiniz sürece tüketiciye ucuz sebze yedirme şansınız yok. Üreticiyi desteklememiz lazım. Halkın tüketeceği ürünü piyasaya sürmemiz lazım. Biz bir ürün pahalı olduğundan feryat figan bağırıyoruz. Tarım politikasını günlük düşünüyoruz" dedi.

Tüketiciler de denetimlerde etkin rol alıyor

Haksız fiyat artışlarını tespit etmeye yönelik faaliyetlerini sürdüren Ticaret Bakanlığı'nın geliştirdiği HFA Mobil uygulaması 56 bin kullanıcı tarafından cihazlarına indirilirken, uygulama üzerinden tüketicilerden bugüne kadar 7 bin 348 başvuru geldi. Fiyat artışlarının yoğunlaştığı 30 Ağustos'tan 23 Ocak'a kadar ALO 175 Tüketici Danışma Hattı'na 62 binden fazla başvuru yapıldı. Başvuruların yaklaşık yüzde 55'ini gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına ilişkin bildirimler oluştururken, bu ürünleri yüzde 10 ile temizlik, yüzde 9 ile bebek ürünleri takip etti.